Sharing resepi lontong raya untuk kali ini .. Mood Hari Raya Aidil Fitri masih terasa walau pun hari ni dah masuk hari ke-18 Syawal bertandang. Kat tempat kerja, masih lagi rancak dapat jemputan jamuan raya dan rumah terbuka . Jamuan raya kelas pra sekolah, jamuan raya kelas pendidikan khas, jamuanContinue Reading

Hari raya ke- 3 hari ini sudah tentu ramai yang sudah mula bergerak balik ke kota untuk bekerja semula. Cuti raya yang pendek sebegini sememangnya tak memberi banyak peluang untuk kita berlama-lamaan di kampung. Bagaimana rasanya sambutan hari raya anda kali ini ? Meriah ? Di pihak saya sendiri, AidilContinue Reading

Salam Ramadhan Hari ni dah masuk hari ke-4 umat Islam di seluruh dunia menunaikan ibadah puasa. Walaupun kita masih berada di permulaan Ramadhan, namun saya percaya ramai suri rumah sudah mula berkira-kira membuat persiapan hari raya untuk keluarga tercinta. Berapa banyak wang perbelanjaan perlu diperuntukkan bagi sambutan hari raya kaliContinue Reading

Alhamdulillah, Khamis 3 hari lepas, kami sekeluarga selamat kembali ke rumah setelah seminggu menghabiskan cuti di rumah mertua di Terengganu. Perjalanan pada hari tersebut berjalan lancar dan Alhamdulillah tidak tersangkut dalam mana-mana kesesakan jalan raya seperti lazimnya sebelum ini. Balik 3 hari lebih awal ni pun adalah satu strategi untukContinue Reading

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani Sedikit sharing hari ni tentang resepi minuman . Sebenarnya dah lama berkira-kira nak menulis entri ringkas berkaitan minuman ni, tapi asyik tertangguh-tangguh saja sampai ke hari ini. Semalam saya ajak si abang membantu saya di dapur menyediakan resepi Smoothie Hijau,  resepiContinue Reading

Langkawi Oh Langkawi … Sekejap saja masa berlalu. Cuti seminggu sudah sampai ke penghujungnya. Bagi yang sempat balik kampung atau pergi bercuti ke tempat-tempat peranginan dalam atau luar negara tentu sekali berasa lebih gembira . Semangat sudah pun di topup, jadi sepatutnya dapat kembali bekerja dalam keadaan yang ‘fresh’ danContinue Reading

Cerita tentang burger tak habis di sini. Kalau burger yang dulu kurang terasa sedapnya selain suram kandungannya, lain pula halnya dengan burger di sebuah gerai kurang 3 kilometer dari rumah saya. Ok, kisahnya begini. Kami suami isteri bukanlah peminat burger.  Ada ok saja, tak ada pun tak mengapa. Tapi anak-anakContinue Reading

Happy CNY buat semua penganut Buddha yang meraikan perayaan ini. Masih dalam mood cuti , jadi aktiviti masak-memasak agak meriah sikit hari ni. Ada sedikit rendang paru dan sambal tumis telur masin hidangan tengah hari yang masih berbaki dan boleh dijadikan  untuk hidangan malam nanti.. Tup,tup putera-putera  remaja tu sibukContinue Reading

Salam hujung minggu. Hari Sabtu dan Ahad, mungkin hari yang ekstra sibuk bagi para suri rumah terutama suri rumah berkerjaya seperti saya. Hari ni lah nak cuci pakaian kotor, pergi ke pasar, mengemas, melipat kain baju yang berlambak dalam bakul, memasak hidangan istimewa untuk anak-anak & suami dan mungkin jugaContinue Reading