Khasiat Aloe Vera Dalam Bidang Perubatan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Sebagai pengedar rasmi jus aloe vera Forever Living,saya memang sejak dari  dulu lagi kagum dengan khasiat aloe vera dalam bidang perubatan . Tapi pada masa tu, hanya tau yang aloe vera boleh melebat dan menyuburkan rambut  di samping membantu mengecutkan jerawat. Lain-lain khasiatnya hanya diketahui selepas mendapat maklumat melalui pembacaan.

So, untuk sharing hari ini jom lihat sedikit info berkaitan aloe vera yang perlu anda ketahui sebelum membuat keputusan membeli produk berasaskan aloe vera agar pelaburan anda berbaloi dengan hasil nya kelak.

Aloe vera atau nama melayunya lidah buaya adalah merupakan sejenis tanaman  atau tumbuhan daripada keluarga Xanthorrhoeaceae yang berasal dari Afrika Utara. Tergolong dalam tumbuhan herba, aloe vera atau lidah buaya  yang dipercayai bagus dalam merawat pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, masalah jantung, sembelit  dan sebagainya ini telah digunakan oleh bangsa Sumeria sekitar tahun 1875 sebelum Masihi, manakala bangsa Mesir kuno pula telah menggunakannya sebagai ubat sekitar tahun 1500 sebelum Masihi dengan menyebutnya sebagai tanaman keabadian.

Sehingga hari ini, terdapat lebih daripada 200 spesies Aloe Vera yang tumbuh sumbur di seluruh pelusuk dunia. Namun hanya aloe vera dari jenis Barbadensis Miller sahaja yang menurut seorang pengamal makanan kesihatan (suplement), Dr. Freddy Wilmana, MFPM, Sp.FK, adalah spesies aloe vera terbaik untuk digunakan dalam bidang perubatan kerana ia mengandungi lebih daripada 72 zat yang diperlukan untuk kesihatan tubuh.

Dikatakan juga bahawa  terdapat 18 jenis asid amino, karbohidrat, lemak, air, vitamin, mineral, enzim, hormon, dan pelbagai zat ubat yang berfungsi tinggi. Ia juga dikatakan mengandungi unsur  antibiotik, antiseptik, antibakteria, antikanser, antivirus, antijamur, antiinfeksi, antiperadangan, antipembengkakan, antiparkinson dan antiaterosklerosis  Dr. Freddy menyatakan bahawa lidah buaya bukan sahaja berguna untuk penjagaan kesihatan tetapi juga boleh menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Antaranya lidah buaya mampu menurunkan kadar gula dalam darah khususnya bagi pesakit diabetis, dimana kandungan gula dalam darah berupaya kembali normal dalam tempoh sepuluh hari sahaja.

Sebenarnya, terdapat terlalu banyak khasiat aloe vera dalam perubatan yang tidak kita sedari.

Tips Memilih Produk Aloe Vera Terbaik

Yang mana satukah yang harus dibeli ? Adakah berdasarkan harganya yang murah, populariti atau jenamanya ? Ketulenannya ? Atau berdasarkan keberkesanannya dalam mengatasi masalah kesihatan anda ?

Inilah yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli sesuatu produk aloe vera terutama yang berasaskan minuman.

Saya sendiri dulu banyak melakukan tinjauan sebelum akhirnya memilih untuk menggunakan jus aloe vera Forever Living bagi merawat masalah kolesterol tinggi dan vertigo yang saya alami.

Bukan kata produk aloe vera lain tak bagus. Semuanya bagus-bagus. Namun  setelah difahamkan tentang banyaknya khasiat aloe vera Forever Living dalam bidang perubatan dan juga kerana ketulenannya, saya memilih untuk menggunakan aloe vera Forever Living sahaja berbanding jus aloe vera lain.

Minuman atau jus aloe vera Forever Living adalah 100% diperbuat daripada pati  fillet dalaman daun aloe vera yang disteril dan distabilkankan tanpa sebarang campuran air atau bahan kimia dan bahan pengawet lain. Not even a drop !!

Ini bukanlah dakwa dakwi sekadar untuk melariskan jualan produk, sebaliknya diiktiraf oleh beberapa badan seperti :

  • Majlis Sains Aloe Antarabangsa – ( untuk ketulenan dan sifat semulajadinya )
  • Pensijilan Halal IFANCA yang diiktiraf oleh JAKIM – ( bermakna penggunaan tanpa was-was )
  • Pensijilan KOSHER – ( untuk operasi kilang, formula bahan, proses penghasilan dan kandungan bahan berkualiti tinggi )
  • Kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia – ( bermakna selamat dan bebas dari bahan terlarang )

Berbanding dengan produk aloe vera lain yang ada di pasaran, dapatkah anda menjamin aloe vera yang anda beli betul-betul 100% asli, halal dan selamat untuk digunakan?

Pada harga runcit RM90 sebotol 1 Liter, kos ini sangat murah dan mampu milik berbanding beberapa jus aloe vera lain yang dijual pada harga hampir sama tetapi dengan isipadu yang berbeza ( 450 ml ). Adakah ini pelaburan yang  berbaloi bagi kesihatan anda ?

Sebenarnya banyak lagi khasiat jus aloe vera dalam bidang perubatan yang tak mampu saya huraikan satu persatu di sini. Selebihnya mungkin dapat dikongsikan pada entri-entri berikut nya.

Persoalan yang saya ingin anda fikirkan, adakah RM 90 itu terlalu mahal untuk tubuh yang sihat dan kehidupan yang bahagia ?? Renung-renungkanlah ya …

Mahu sihat sambil berjimat ? Jom daftar sebagai ahli dan nikmati diskaun 15% untuk setiap jenis produk Aloe Vera. Bukan untuk setahun tapi seumur hidup anda !

Hubungi saya menggunakan borang “ Hubungi” di atas atau hantarkan terus SMS / WHATSAPP ke talian saya. Rujuk sidebar di sebelah kanan ya 🙂

 

 

Related Posts

3 thoughts on “Khasiat Aloe Vera Dalam Bidang Perubatan

  1. wah dja skang jual aloe vera forever living ye..ciktom selalu dgr review rakan2 ckp bagus.tertarik jgk nak cuba sbb kulit ciktom jenis sensitif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *