Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani Sedikit sharing hari ni tentang resepi minuman . Sebenarnya dah lama berkira-kira nak menulis entri ringkas berkaitan minuman ni, tapi asyik tertangguh-tangguh saja sampai ke hari ini. Semalam saya ajak si abang membantu saya di dapur menyediakan resepi Smoothie Hijau,  resepiContinue Reading

Cerita tentang burger tak habis di sini. Kalau burger yang dulu kurang terasa sedapnya selain suram kandungannya, lain pula halnya dengan burger di sebuah gerai kurang 3 kilometer dari rumah saya. Ok, kisahnya begini. Kami suami isteri bukanlah peminat burger.  Ada ok saja, tak ada pun tak mengapa. Tapi anak-anakContinue Reading

Happy CNY buat semua penganut Buddha yang meraikan perayaan ini. Masih dalam mood cuti , jadi aktiviti masak-memasak agak meriah sikit hari ni. Ada sedikit rendang paru dan sambal tumis telur masin hidangan tengah hari yang masih berbaki dan boleh dijadikan  untuk hidangan malam nanti.. Tup,tup putera-putera  remaja tu sibukContinue Reading

Salam hujung minggu. Hari Sabtu dan Ahad, mungkin hari yang ekstra sibuk bagi para suri rumah terutama suri rumah berkerjaya seperti saya. Hari ni lah nak cuci pakaian kotor, pergi ke pasar, mengemas, melipat kain baju yang berlambak dalam bakul, memasak hidangan istimewa untuk anak-anak & suami dan mungkin jugaContinue Reading

Dengan lafaz Bismillah … Kalau sudah namanya orang kampung, citarasa atau taste pun lebih kekampungan lah sikit heheh. Tapi saya tak pernah berasa malu dilahirkan sebagai anak kampung ok. Baiklah hari ni, disebabkan Cik Kiah dah mula sibuk kembali dengan kerja-kerja ‘back to school’ 😀 so hari ni hanya adaContinue Reading

Sup Cendawan Carbonara Sup cendawan carbonara ni adalah hidangan yang saya sediakan beberapa hari lepas, semasa banjir sedang melanda negeri-negeri Pantai Timur dan Perlis sendiri. Tapi keadaan banjir semasa tu agak masih terkawal sebelum merebak ke Perak dan negeri lain berbanding keadaan banjir yang semakin meruncing seperti hari ini. SebenarnyaContinue Reading

Nasi goreng, dalam apa juga sebutan mengikut bangsa, semua orang tahu mengenainya. Ramai yang sukakannya dan boleh dikatakan ia menu popular dalam kalangan rakyat Malaysia . Zaman sekarang, nasi goreng boleh didapati di mana-mana saja. Tak kira siang atau pun malam. Di warung-warung kopi, gerai tepi jalan, restoran -restoran besarContinue Reading

Alhamdulillah .. Syukur malam ini masih bernafas di bumi Allah dan dipanjangkan umur untuk update 🙂 Congo bars addicted ….hoho bukan main gempakkkk lagi bunyi tajuk entri kali ni. Macamlah addicted sangat kannnn  padahal baru je 2 kali buat hehehe. Al kisahnya  Khamis

Salam Aidil Adha Keyword panas di apacerita.com hari ni tentu sahaja berkaitan petua daging cepat empuk. Sinonim dengan sambutan Hari Raya Korban yang menyaksikan banyak sembelihan dan agihan daging korban, pastinya hidangan berasaskan daging menjadi juadah utama di kebanyakan rumah sehari dua ini. Alhamdulillah, rezeki Allah melimpah ruah tak sepertiContinue Reading

Mungkin cara buat sendiri tempe yang dikongsikan di sini tidak sama dengan kaedah menghasilkan tempe secara komersial. Namun tidak salah untuk mencuba buat sendiri  tempe terutama jika kebanyakan ahli keluarga kita memang ‘hantu’ tempe. Kata orang, berbaloi ! At least dapat berjimat di samping dapat juga memastikan kebersihan serta halalContinue Reading