Salam hujung minggu semua Wah dah seminggu lebih tak berkesempatan nak update blog dan jalan-jalan ke blog kawan-kawan. Konon sibuknya mengalahkan PM lagi. UPSR dah selesai tapi kerja-kerja lain masih bertimbun. Nak buat macam mana kan. Haaa, pilih sangat nak jadi cikgu kan ‚Ķ. ūüôā Apa pun saya ucapkan terimaContinue Reading

Salam sejahtera buat pembaca semua, Rentetan daripada pelbagai persoalan yang dikemukakan dalam entri lepas  oleh anak-anak lepasan SPM 2014 yang berhasrat menyambung pelajaran ke Tingkatan 6 bagi sesi 2015 , di sini saya coretkan post ringkas bagi membantu menjawab persoalan tentang  Rayuan permohonan ke Tingkatan 6 2015. Bagi calon yangContinue Reading

Salam hormat semua Mungkin masih ramai lagi ibu bapa di luar sana yang tertanya-tanya atau berasa agak keliru  bagaimana cara dan bila tarikh untuk melakukan permohonan masuk ke tingkatan 6 2015 bagi anak-anak lulusan SPM 2014 yang kurang berkelayakan memohon masuk ke institusi pengajian tinggi. Sebenarnya buat ketika ini tiadaContinue Reading

Salam Selasa, Selamat Hari Wesak kepada warga Malaysia yang terlibat meraikannya …¬†Kami warga pendidik di sini¬†bercuti, kalian bagaimana ? Kalau rakan sealiran ada menulis tentang Program Sekolah Penyayang, maka saya pun tak mahu lepas peluang untuk bercerita sedikit tentang¬†rencah hidup seorang guru. Rencah hidup seorang guru ?!¬†Klisye bunyinya …. klisyeContinue Reading

Hanya tinggal 9 hari dari sekarang murid-murid Tahun 6 sekolah rendah seluruh Malaysia akan menduduki UPSR. Sehubungan itu, Kementerian Pendidikan Malaysia hari ini telah membuka aplikasi permohonan pelajar Tingkatan 1 ke sekolah berasrama penuh bagi tahun 2014 kepada umum. Bagi ibu bapa yang berminat untuk menghantar anak mereka ke sekolah berasramaContinue Reading

Berdasarkan info yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, 18 hari lagi peperiksaan UPSR akan dijalankan, PMR 40 hari, manakala SPM pula 75 hari lagi. Sebagai ibu bapa, tentunya kita mahu melihat anak-anak yang terlibat berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan-peperiksaan tersebut.  Dari awal-awal lagi pelbagai koleksi buku rujukan serta latih tubi dibeliContinue Reading

Salam, Info ringkas yang ingin saya kongsikan untuk entri kali ini adalah berkaitan permohonan masuk ke sekolah seni sesi 2014. Sama seperti kemasukan pelajar ke sekolah sukan, permohonan masuk ke sekolah seni sesi 2014 juga menetapkan beberapa syarat kepada para pelajar yang berminat. Jika