Adakah begini rupa Daasim..? * Sekadar gambar hiasan Semalam semasa mengemas rumah, saya mengumpul kertas-kertas serta buku lama yang sudah tak digunakan lagi. Niatnya nak bakar saja sebab dah lama dok bertepek kat rak bacaan sampai dah tak muat nak letak buku-buku baru. Sambil-sambil tu sempat juga membelek-belek kandungannya. Manalah tahu, mungkinContinue Reading

” Dunia ini hanya pinjam-pinjaman,akhirat jua tempat kekal abadi…” Demikian kata bidalan yang sering kita dengar . Ungkapan ini merujuk kepada kehidupan sementara di dunia. Sampai satu masa semua orang akan menemui kematian. Kemudiannya umat manusia akan dihidupkan @ dibangkitkan semula demi penghitungan terhadap amalan-amalan yang dilakukan semasa bernafas di mukaContinue Reading

Dunia hari ini menyaksikan ramai wanita tidak lagi terperap di rumah menyandang jawatan suri rumah sepenuh masa. Ramai yang sudah keluar bekerja malah bukan sedikit yang mendominasi jawatan2 tinggi di syarikat2 korporat, di institusi2 terkenal  melebihi kaum Adam. Mungkin ini terjadi kerana peningkatan taraf pendidikan yang sangat ketara berbeza berbanding 10

Dikatakan bahawa jumlah mahar yang tinggi  diletakkan  ibu bapa para gadis tempatan menjadi punca utama mengapa para jejaka Malaysia lambat kahwin . Sesetengahnya pula memilih untuk terus membujang. Dikatakan juga bahawa faktor ini menjadi salah satu punca yang menyebabkan para jejaka beralih kepada gadis seberang ( Indonesia, Thailand, Rusia  dan sebagainya). Betul keContinue Reading

Salam ” Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang “ Entri pertama blog ini untuk tahun 2013. Semenjak sesi persekolahan baru dibuka, ruang untuk menulis jadi sedikit terhad. Awal2 persekolahan ni, banyak perkara harus diuruskan. Ertinya memang saya agak  sibuk sedikit. Apapun saya cuba update blog dengan tulisan2Continue Reading