Salam Merdeka Saya bersyukur menjadi rakyat Malaysia. Anda bagaimana ? Batuk. Batuk dan selesema ( lambat pula baiknya ­čÖü ). Itulah keadaan saya sekarang yang menjadi punca mengapa blog tak di update. Bukan sebab server down tapi saya yang down .. tension,tension ! Sungguh, batuk yang menyerang kali ini sungguhContinue Reading

Salam Ahad, Cantik tak theme baru blog Kongsi Macam2 Cerita ni…? Ehehe .. theme┬á Swift Basic dari Satish Gandham ni adalah theme asal yang saya guna pada awal penubuhan blog ni. Lepas tu ditukar kepada macam2 theme lain kerana beberapa masalah yang timbul. Akhirnya, berbalik semula kepada Swift. Moga-moga takContinue Reading

Berdasarkan info yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, 18 hari lagi peperiksaan UPSR akan dijalankan, PMR 40 hari, manakala SPM pula 75 hari lagi. Sebagai ibu bapa, tentunya kita mahu melihat anak-anak yang terlibat berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan-peperiksaan tersebut.  Dari awal-awal lagi pelbagai koleksi buku rujukan serta latih tubi dibeliContinue Reading

Salam hormat, Kalau ada dalam kalangan pembaca atau rakan blogger yang pernah beberapa kali singgah ke blog ni tentu sekali kalian perasan tentang sesuatu. Perasan tak yang theme blog ni kerap sangat bertukar? Datang minggu lepas, theme Redline. Jengah  4 hari lepas,theme Modern Multipurpose. Semalam tengok macam  theme Twenty Twelve.Continue Reading

Petang semalam semasa menunggu anak bujang remaja habis sesi persekolahannya jam 2:40 petang, saya sempat juga tinjau-tinjau blog sendiri. Masa ni lah ternampak ada kelibat iklan Lactacyd si Cecair Pembersih Wanita menari-nari pada bahagian leaderboard. Terdetik di hati entah-entah CPUV baru masuk kot tapi saya malas nak godek akaun Nuffnang untukContinue Reading

Kalau bercakap bab kesihatan, ramai ( termasuk diri saya sendiri ) yang berkata mesti bersenam supaya tubuh lebih fit dan cergas. Mesti kurangkan makanan manis sebab takut nanti diserang diabetes. Mesti kurangkan makanan berlemak agar kadar kolesterol terkawal. Tak boleh makan masin-masin nanti kena darah tinggi. Kena makan banyak ulam-ulamanContinue Reading

Salam hujung minggu 11 hari sudah Ramadhan kita tinggalkan. Bererti 11 ┬áhari sudah Syawal kita raikan. Masih lagi beraya sakan atau sudah banyak hari menyambung semula tugas ? Jika sudah bertugas, tapi still rasa ┬átak puas hati lagi nak beraya … jangan gundah-gundah, insyaAllah tahun depan jika masih dipanjangkan umur,Continue Reading

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Tinggal lebih kurang 2 minggu sahaja dari sekarang anak-anak kita yang belajar di Tahun 6 akan menduduki UPSR. Adakah mereka sudah cukup bersedia ? Mudah-mudahan segala isi pelajaran yang diajar oleh guru akan kekal dalam ingatan mereka. Bercakap tentang ingatan, banyak faktor sebenarnya yang mempengaruhiContinue Reading

Adakah kalian ada masalah berkaitan penjagaan kucing setiap kali ingin meninggalkan rumah untuk pergi bercuti, balik kampung, menghadiri kursus dan sebagainya ? Jika ada, maka anda patutlah ┬ábaca entri ini sehingga habis. Hi hi hi… kesian, Cik Kiah taip ni penat-penat tau ­čśÇ Ok, sebenarnya entri berkaitan tips meninggalkan kucingContinue Reading