Tag Archives: pilihan raya

KEMERIAHAN BERGANDA BULAN MEI

Salam petang Sabtu Tengok tajuk pun dah boleh agak. Ini tentu nak tulis tentang hari mengundi lagi. Lagi-lagi mengundi, lagi-lagi pilihan raya. Eh dah macam  tak ada tajuk lain ye kau Cik Kiah nak pilih buat entri… Ke dah bertukar jadi blog politik pula ni ? Heheh …. tak ada tukar-tukarnye pun. Ini masih blog caca merba lagi .… Read More »

CARA PELAKSANAAN UNDI AWAL

Dalam akhbar Harian Metro hari ini ( ** Mr Hubby  memang beli akhbar ini sejak dari dulu-dulu lagi di samping Berita Harian. So, itu sebabnya sumber rujukan saya banyak datang  dari akhbar ini ) ada dinyatakan bagaimana cara pelaksanaan undi awal dalam sesuatu pilihan raya dijalankan. Bukan semua orang suka membeli akhbar. Sesetengahnya hanya tumpang baca… Read More »

10 PANDUAN LINDUNGI ANAK DARIPADA PENDERAAN SEKSUAL

Salam Selasa, Semalam dalam sebuah akhbar ada disiarkan kisah seorang kanak-kanak OKU yang  disula dengan dawai besi oleh seorang remaja di sebuah pusat jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat berdekatan Seremban. Tak pasti pula sama ada berita itu ada disiarkan di Buletin Utama malam semalam sebab saya berada di luar ketika itu. Kalian boleh cuba belek-belek semula Harian Metro… Read More »

CERITA PILIHAN RAYA : Panduan Tata Etika Pilihan Raya

Salam, Semua tentu sedia maklum kita sekarang berada dalam mood  atau pun suasana pilihan raya. Makanya bercerita, bercakap dan menulis tidak lari juga dari memperkatakan tentang hal ini. Dalam tempoh menuju kepada hari membuang undi, banyak senario yang berlaku sepanjang hari. Sabtu lepas, selepas pulang dari pasar saya bertemu dengan seorang pakcik penjaja ikan ketika singgah… Read More »

INFO SEJARAH PILIHAN RAYA UMUM DI MALAYSIA

Salam, Bahang PRU-13 makin terasa. Hari ini senarai calon negeri telah dikeluarkan.Ada yang menepati jangkaan, tak kurang juga yang sebaliknya. Sayang sekali tak sempat nak beli akhbar hari ni. Habis sekelip mata, laris macam pisang goreng panas. Insyaallah, jika sempat saya akan tulis sedikit entri ringkas berkaitan senarai calon negeri bagi pilihan raya umum kali… Read More »

PANDUAN PENGGUNAAN DAKWAT KEKAL PRU-13

Salam petang Jumaat, Sana-sini sudah heboh dengan cerita pilihan raya. Di kawasan masing-masing rancak bercerita tentang peribadi calon yang terpilih . Ada yang suka, ada yang tidak. Ada yang layak, ada juga yang sebaliknya.. Perang poster juga sudah bermula. Mata dan dacing ada di mana-mana..bulan yang biasa dilihat pada waktu malam, kini kala siang hari… Read More »