Anak adalah penyeri kehidupan berkeluarga. Saat lahirnya seorang anak, maka bermulalah tugas kita sebagai ibu bapa untuk mencorak peribadi  mereka. Dalam hal mendidik anak-anak, ramai di antara kita terlupa bahawa didikan yang berkesan adalah sewajarnya  mengikut zaman kelahiran anak-anak itu sendiri. Mengguna pakai cara didikan yang pernah kita sendiri terima daripada ayah dan ibu dahulu, sesetengahnya mungkin tidak lagi  relevan dengan latar kehidupan zaman sekarang. Ini kerana anak-anak zaman sekarang tidak lagi mahu patuh sewenang-wenangnya selagi mereka tidak diberi kefahaman dan  penjelasan logik tentangRead More →

Tengah hari tadi, selesai tugas saya sempat lepak-lepak hilangkan penat kat SALC PSS. Masa suka2 baca novel kanak-kanak, rakan saya sempat tayangkan sebuah filem bertajuk “Aku Tak Bodoh “. Arahan siapa tak pasti lah ( huhu…sori ye). Tujuannye nak dedahkan pada budak2 yang dah habis exam tu pada moral value yang sepatutnya ada dalam kehidupan berkeluarga dan bagaimana cara sepatutnya parents berinteraksi with their kids. Mulanya saya tak pay attention sangat pada tayangan tu. Dok pulun nak habiskan buku cerita yang boleh dikira agak menarik tu. Tapi pada satu babak di mana Sudin kena tortureRead More →