Selamat sejahtera buat semua, Entri kali ni tak ada kaitan langsung dengan blogging atau topik yang seangkatan dengannya. Setelah ditimbang tolak, difikir-fikir dan direnung-renung, maka tuan tanah a.k.a yang empunya blog ni , tak lain dan tak bukan… siape lagi kalau bukan saya sendiri he he he, bermula hari ni  telah diputuskan bahawa akan dimasukkan juga entri makan2 ke dalam blog ni . Dalam bahasa paling senang, entri resepi. Ok, rasionalnya kerana… owner blog ni seorang perempuan dengan statusnya cik puan, makanya tak dapat laa nak dipisahkan dengan cerita masak2, walaupun hakikat Read More →

Dianggarkan pada hari ini sahaja terdapat lebih kurang 60 juta blog di seluruh dunia.Pada era blog sebagai medium atau alat  menyampaikan maklumat, di mana terdapat pilihan domain percuma dan berbayar , maka peluang setiap orang untuk bergelar blogger adalah sangat besar dan sangat mudah. Dengan blogspot dan wordpress.com sebagai tapak contohnya, semua orang boleh membina blog dan kemudiannya mengisytiharkan diri sebagai blogger. Namun, tak semua berupaya menjadi blogger dalam ertikata blogger yang sebenar-benarnya. Blogger tulen, blogger seRead More →

Sudah seminggu lebih rasanya tak menulis sebarang entri baru selepas JAMU UNTUK WANITA & PERSEPSI LELAKI. Hal ni disebabkan saya sedikit sibuk menguruskan majlis kenduri kesyukuran dan berkhatan si Hafiy. Tak pasti sama ada patut ke tidak menulis entri kali ni, kerana ni adalah urusan yang agak personal . Nak cerita lebih2 nanti jadi over exposed pulak. Honestly, saya memang kurang suka bercerita hal2 kehidupan peribadi sebab bukan itu niat awal permulaan aktiviti blogging semenjak 2009 dulu. So, mungkin kena letak had untuk entri yang sebegini Apapun, inilah puncanya mengapa tiada entri baru.Read More →

Salam petang untuk semua Ya, petang lah masanya waktu sesuai untuk  saya blogging. Itu pun jika tiada apa2 hal yang perlu dibereskan. Waktu pagi memang jangan haraplah. Sepanjang cuti, pagi sehingga ke tengah hari adalah masa untuk mengemas, masak dan sebagainya. Nanti bila masuk kerja semula, mungkin rutin blogging akan beralih ke waktu malam pula. Itu pun, jika tak terlelap awal dek keletihan siang harinya. Menjadi wanita bekerja tak semudah yang disangka. Di sebalik tugasan yang diamanahkan, ada satu lagi tanggungjawab menantiRead More →

Yey…..akhirnya masalah kotak comment dapat jugak diselesaikan. Syukur,alhamdulillah ! Cerita masalah kotak komen ni sebenarnya mulanya begini. Pada hari keputusan UPSR keluar iaitu Isnin 19 Nov, saya ada bercadang untuk membuat post atau entri berkaitan keputusan UPSR seluruh negara yang merosot sedikit berbanding 2011. Dalam kepala, saya sudah merangka-rangka apa yang akan saya tuliskan nanti. Jadi, awal pagi tu, sebelum ke dapur saya sempat curiRead More →

Musim cuti sekolah memang ramai yang merancang percutian bersama keluarga. Lazimnya time-time  macam ni hotel ,homestay, chalet dan sebagainya memang banyak yang full dan caj penginapan biasanya melambung lebih tinggi daripada biasa. Untuk mengelakkan daripada mood percutian  yang tak menyeronokkan akibat masalah tiada tempat atau bilik untuk menginap, maka elok sekiranya survey2  dan buat tempahan atau booking terlebih dahulu. Sektor pelancongan di negara kita memang menawarkan banyak kemudahan penginapan. Pilih saja mengikut budgetRead More →

Musim cuti sekolah yang panjang begini memang menjadi pilihan ramai ibu bapa untuk melaksanakan satu lagi tanggungjawab terhadap anak lelaki iaitu mengkhatankan mereka sebaik sahaja dirasakan anak2 ini sudah cukup bersedia dari segi mental dan fizikalnya. ‘ Masuk jawi ‘  istilah popular bagi proses berkhatan di beberapa negeri di bahagian utara Semenanjung. Jika dahulunya, sedikit pulut kuning beserta rendang, tak pun pisang masak disajikan untuk jiran tetangga sekeliling rumah tanda bersyukur proses ‘mengerikan’ ramai kanak2 lelaki itu sudah selamat dilangsungkan tanpa ada sebarang masalah. Jamuan hanya ala kadar cukup2 untuk jiran sebelah menyebelah termasuk tok mudimRead More →

Akhirnya SWIFT BASIC juga yang menjadi pilihan. Sama seperti themes yang saya gunakan untuk blog pertama saya. Apa hal tukar lagi ? Banyak sebab yang kurang menepati kehendak pada themes terdahulu. Fikir-fikirkan balik, perlu tukar lagi. Suke ati saya lah nak tukar ke tak … hehe 🙂 Saya sebenarnya inginkan themes yang pertamanya mesti SEO friendly. Tanyalah mana2Read More →

Blogging pun kena berguru. Tapi dek kerana jauhnya saya di sini, sedangkan sifu2 blogger terkenal dok jauh nun di sana, sukar untuk hadiri bengkel2 mereka. Apatah lagi pekerjaan saya tidak memperuntukkan cuti sewenang-wenangnya terutama jika ia melibatkan hal2 di luar bidang tugas… Hehe…. orang kata ‘hendak seribu daya, tak nak seribu dalih…’, insyaAllah, mungkin di kesempatan yang lain, ada peluang untuk berbuat demikian 🙂 Kenalkan, inilah guru pertama aktiviti blogging saya… Hehe…. Jika blogger lain berguru dengan blogger2 terkenal seperti Irfan Khairi, Shuth,Baloot, Cik Tom dan sebagainya, saya pula berguru dengan buku ini. Ok la tu kan, untuk permulaan sebagai blogger kerdil tak dikenali  di duniaRead More →

Menulis jurnal maya ataupun ringkasnya blog,dengan tujuan yang pelbagai seperti menyuarakan pendapat, mengkritik, merakam catatan peribadi malah sebagai alat promosi perniagaan  sudah menjadi satu trend yang amat digemari pada masa kini. Untuk memastikan blog menjadi alat penyampai yang berkesan dan boleh mempengaruhi pemikiran atau sebarang tindakan , maka menulis blog wajar ada panduan khusus. Personally, ini pandangan peribadi saya & ia mungkin berbeza dengan orang lain. Pendapat yang bukan pakar ..hehe. Menulis blog secara sembrono, ibarat berjalan diRead More →