TERENGGANU, KAMI DATANG LAGI

Ehh, macam tajuk filem Istanbul Aku Datang laa pulak. En3 kali ni ini bukan kunjungan jalan2 makan angin macam  orang lain. Ni sebenarnya kisah anak rantau balik kampung. 3,4 kali setahun berulang-alik lah ke sini, ziarah orang tua dan kaum keluarga. Bertolak balik ke sini sebenarnya pagi semalam. Tapi dek kerana letih, ni baru sempat update.… Read More »

JADUAL PEMBAYARAN GAJI KAKITANGAN AWAM TAHUN 2013

Entri marathon yang hendak dikongsikan bersama pada kali ini adalah berkaitan  jadual pembayaran gaji bulanan bagi kakitangan awam untuk tahun 2013. Kalian bolehlah merujuk terus kepada Jabatan Akauntan Negara Malaysia ( JANM) untuk info2 lebih lanjut berkaitan dengan pembayaran gaji melalui : Surat Pekeliling Akauntan Negara Malaysia Bil. 4 Tahun 2012 ( Tarikh & Peraturan Pembayaran… Read More »

IKAN HARUAN KUKUS HALIA

Selamat sejahtera buat semua, Entri kali ni tak ada kaitan langsung dengan blogging atau topik yang seangkatan dengannya. Setelah ditimbang tolak, difikir-fikir dan direnung-renung, maka tuan tanah a.k.a yang empunya blog ni , tak lain dan tak bukan… siape lagi kalau bukan saya sendiri he he he, bermula hari ni  telah diputuskan bahawa akan dimasukkan juga entri… Read More »

TULISLAH BLOG DENGAN GAYA TERSENDIRI

Dianggarkan pada hari ini sahaja terdapat lebih kurang 60 juta blog di seluruh dunia.Pada era blog sebagai medium atau alat  menyampaikan maklumat, di mana terdapat pilihan domain percuma dan berbayar , maka peluang setiap orang untuk bergelar blogger adalah sangat besar dan sangat mudah. Dengan blogspot dan wordpress.com sebagai tapak contohnya, semua orang boleh membina blog dan kemudiannya… Read More »

SYUKUR KENDURI BERKHATAN HAFIY BERJALAN LANCAR

Sudah seminggu lebih rasanya tak menulis sebarang entri baru selepas JAMU UNTUK WANITA & PERSEPSI LELAKI. Hal ni disebabkan saya sedikit sibuk menguruskan majlis kenduri kesyukuran dan berkhatan si Hafiy. Tak pasti sama ada patut ke tidak menulis entri kali ni, kerana ni adalah urusan yang agak personal . Nak cerita lebih2 nanti jadi over exposed… Read More »

JAMU UNTUK WANITA DAN PERSEPSI LELAKI

Salam petang untuk semua Ya, petang lah masanya waktu sesuai untuk  saya blogging. Itu pun jika tiada apa2 hal yang perlu dibereskan. Waktu pagi memang jangan haraplah. Sepanjang cuti, pagi sehingga ke tengah hari adalah masa untuk mengemas, masak dan sebagainya. Nanti bila masuk kerja semula, mungkin rutin blogging akan beralih ke waktu malam pula. Itu… Read More »

MASALAH KOTAK COMMENT : Cuba ” Disable Plugins”

Yey…..akhirnya masalah kotak comment dapat jugak diselesaikan. Syukur,alhamdulillah ! Cerita masalah kotak komen ni sebenarnya mulanya begini. Pada hari keputusan UPSR keluar iaitu Isnin 19 Nov, saya ada bercadang untuk membuat post atau entri berkaitan keputusan UPSR seluruh negara yang merosot sedikit berbanding 2011. Dalam kepala, saya sudah merangka-rangka apa yang akan saya tuliskan nanti. Jadi,… Read More »

SEMAK STATUS HALAL HOTEL SEBELUM BOOKING

Musim cuti sekolah memang ramai yang merancang percutian bersama keluarga. Lazimnya time-time  macam ni hotel ,homestay, chalet dan sebagainya memang banyak yang full dan caj penginapan biasanya melambung lebih tinggi daripada biasa. Untuk mengelakkan daripada mood percutian  yang tak menyeronokkan akibat masalah tiada tempat atau bilik untuk menginap, maka elok sekiranya survey2  dan buat tempahan atau… Read More »

KENDURI BERKHATAN ZAMAN SEKARANG

Musim cuti sekolah yang panjang begini memang menjadi pilihan ramai ibu bapa untuk melaksanakan satu lagi tanggungjawab terhadap anak lelaki iaitu mengkhatankan mereka sebaik sahaja dirasakan anak2 ini sudah cukup bersedia dari segi mental dan fizikalnya. ‘ Masuk jawi ‘  istilah popular bagi proses berkhatan di beberapa negeri di bahagian utara Semenanjung. Jika dahulunya, sedikit pulut… Read More »

TUKAR TEMPLATE BLOG LAGI

Akhirnya SWIFT BASIC juga yang menjadi pilihan. Sama seperti themes yang saya gunakan untuk blog pertama saya. Apa hal tukar lagi ? Banyak sebab yang kurang menepati kehendak pada themes terdahulu. Fikir-fikirkan balik, perlu tukar lagi. Suke ati saya lah nak tukar ke tak … hehe 🙂 Saya sebenarnya inginkan themes yang pertamanya mesti SEO friendly.… Read More »