Sedikit tip ( huhu kalau boleh dianggap begitulah… ) untuk dikongsi bersama hari ni. Setelah menukar theme blog untuk kesekian kalinya ( disebabkan ada beberapa part yang saya tak berapa berkenan ), timbul pula masalah sebab theme yang dipilih untuk kali ni tak menyediakan ruang untuk menampilkan iklan Nuffnang pada leaderboard. Ha ha, ini blogger memang banyak problem maa…ter over rajin. Kejap2 tukar, kejap2 tukar…. Puas merisik dengan Encik Google kalau2 ada cara mengatasinya, tak kira lah sama ada dengan penggunaan widget atau plugin tertentu. Banyak tutorial yang ditemui, tapi bila dah surfRead More →

Hakikatnya, rezeki adalah hak Allah. Dia yang berhak menurunkan rezeki kepada sesiapa sahaja yang dikehendakinya…. bila , di mana dan bagaimana. Pada 3 entri yang lepas , ada saya coretkan amalan2 yang boleh diamalkan agar murah rezeki. Pada perkara ke-8  dalam entri itu , ada saya nyatakan bahawa untuk memperoleh rezeki secara mudah lagi berkat,  kita harus berbuat baik terhadap binatang seperti memberi sedikit makanan kepada mereka. Selalu saya mengingatkan diri  bahawa rezeki yang kita peroleh bukan hak mutlak kita. Di dalamnya terkandung bahagian orang atau makhluk  Allah yang lain.Read More →

Entri ini adalah entri khas sebagai tanda penyertaan saya dalam Segmen 2013 – Tambah Trafik Tambah Follower di blog Blogger HasrulHassan. Moga2 dengan penyertaan ini, akan dapat membantu saya memperkenalkan blog ini kepada lebih ramai pembaca, selain dapat juga membantu menarik trafik pada masa hadapan. Ia juga sebagai tanda sokongan sesama blogger dengan cara saling follow antara satu sama lain. Jangan segan2 untuk follow ye .. 🙂 Blog ApaCerita. com adalah merupakan blog ke dua saya selepas blog ini. Menjadikan kisah2 sebenar yang berlaku di sekeliling, selain daripada tips2Read More →

Salam ” Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang “ Entri pertama blog ini untuk tahun 2013. Semenjak sesi persekolahan baru dibuka, ruang untuk menulis jadi sedikit terhad. Awal2 persekolahan ni, banyak perkara harus diuruskan. Ertinya memang saya agak  sibuk sedikit. Apapun saya cuba update blog dengan tulisan2 yang bermanfaat untuk kita semua. Saya percaya, ramai antara kalian yang berazam untuk berusaha lebih kuat lagi agar tahun 2013 ni membawa lebih banyak rezeki buat diri dan keluarga. Sebut tentang rezeki, ramai yang menyalahanggap atau menyalahtafsir konsep rezeki sebagai sesuatu ganjaranRead More →

Selang beberapa jam lagi, 2012 akan meninggalkan kita. Umat manusia seluruh dunia, insya-Allah jika dipanjangkan usia  akan sama2 menempuh 2013. Nampaknya  kaum Maya tersilap ramalan. Itulah, lain kali cubalah untuk ambil alih kerja Tuhan…. 😀 Walaupun kat sini hujan renyai-renyai sejak dari pagi lagi, bahang sambutan tetap terasa. Ramai yang sudah berura-ura untuk turut serta dalam sambutan tahun baru 2013 nanti. Petang tadi, semasa saya keluar ke bandar sekejap, kenderaan bertali arus. Sesak dan sibuk betul menjelang tahun baru. Agenda serupa saban tahun. Menunggu detik 12Read More →

Tinggal 3 hari sahaja lagi sebelum 2012 melabuhkan tirainya. 2013 pula bakal menjelang,membawa 1001 harapan serta peluang kepada umat sejagat. Menutup episod  suka – duka kehidupan  2012, banyak perkara berlaku sebagai kenangan untuk dicatatkan pada diari peribadi setiap daripada kita. PerkahwinanRead More →

Salam semua Sempena tahun 2013 yang bakal menjelang ni,tak teringin ke nak tukar kepada domain sendiri ? Asyik2 dengan domain percuma saja, apa kata tukar kepada self hosted domain yang establish sikit … Semua sudah sedia maklum kan bahawa memiliki domain sendiri ni mempunya lebih banyak keistimewaannya berbanding penggunaan domain percuma. Jika nak, jom cepat2 sertai Contest  Bersama Cik Tom Dan Exabytes yang  kini sedang berlangsung dan bakal berakhir pada 27 Disember 2012 ( Khamis ). Ye, hanya tak berapa hari lagi saja tu. Contest yang dianjurkan oleh Cik Tom, si blogger wanita yang tengah hot sekarang ni ( hehe saya antara peminat no. 1 dia tau .. 🙂Read More →

Ehh, macam tajuk filem Istanbul Aku Datang laa pulak. En3 kali ni ini bukan kunjungan jalan2 makan angin macam  orang lain. Ni sebenarnya kisah anak rantau balik kampung. 3,4 kali setahun berulang-alik lah ke sini, ziarah orang tua dan kaum keluarga. Bertolak balik ke sini sebenarnya pagi semalam. Tapi dek kerana letih, ni baru sempat update. Seperti selalunya, jam 8.30 pagi lebih baru bertolak. Kalau dulu, masa tak ada anak bolehlah nak bertolak awal. Jam 4 pagi pun tak kisah. Tapi sekarang dah lain .. adatlah tu. Namun untuk kali ni, lewat pula setengah jam. Sebabnya, tak sempat nak cari buah tangan. So, kuihRead More →

Entri marathon yang hendak dikongsikan bersama pada kali ini adalah berkaitan  jadual pembayaran gaji bulanan bagi kakitangan awam untuk tahun 2013. Kalian bolehlah merujuk terus kepada Jabatan Akauntan Negara Malaysia ( JANM) untuk info2 lebih lanjut berkaitan dengan pembayaran gaji melalui : Surat Pekeliling Akauntan Negara Malaysia Bil. 4 Tahun 2012 ( Tarikh & Peraturan Pembayaran Gaji Bagi Tahun 2013 )Read More →