Senarai cuti umum negeri-negeri di Malaysia tahun 2016  untuk rujukan semua. Seandainya ada perancangan untuk mengadakan majlis pertunangan, majlis perkahwinan, reunion , mengikuti trip pelancongan dalam mahu pun luar negeri, atau apa saja perancangan lain yang mungkin memerlukan tempoh agak panjang anda bolehlah merujuk jadual Senarai Cuti Umum Negeri-negeri di Malaysia Tahun 2016  yang saya siarkan di sini bagi membantu memudahkan anda menyusun rancangan dengan lebih awal dan teratur. Mungkin aktiviti atau program yang dirancang boleh dilaksanakan pada Cuti Sambutan Tahun Baru Cina,Read More →

Di sini dikongsikan Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam bagi tahun 2016 untuk semua kakitangan awam di seluruh negara. Semoga dengan adanya jadual pembayaran gaji bagi tahun 2016 ini akan dapat  dijadikan  panduan kepada semua kakitangan awam untuk merancang lebih awal corak perbelanjaan pendapatan  masing-masing seterusnya mungkin untuk menyusun budget perayaan dan percutian keluargaRead More →

Peluang Kerjaya Sebagai Penterjemah Bebas Salam sejahtera untuk semua Pernah tak anda membeli atau membaca buku serta karya terjemahan semasa anda berkunjung ke kedai buku ? Saya sendiri pernah membeli beberapa buah buku motivasi yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu seperti “ Eat That Frog “ karya Brian Tracy  dan “ Chicken Soup For The Soul “ hasil tulisan Jack Canfield  daripada kedai buku Popular. Tapi sejak beberapa bulan kebelakangan ni jarang dah saya ke kedai buku, sebaliknya lebih selesa beli kat kedai buku online saja hihihi. Bukan apa, tak ada la asyik nak terlajak membeli je 😀Read More →

** Review  laman pilih dan tempah hotel online terbaik di Malaysia Salam hormat, Jika lebih kurang 2 tahun lalu, saya ada menulis review tentang blog pelancongan Jomjalan.Com, maka hari ini saya ingin menyentuh serba sedikit maklumat berkaitan sebuah lagi laman sesawang niche pelancongan yang mungkin anda belum  pernah mendengar mengenainya. Review khas  tentang PilihHotel.Com – Laman Pilih dan Tempah Hotel Online Terbaik di Malaysia ini dibawakan khasRead More →

Perkongsian ringkas hari ini … Untuk makluman adik-adik lepasan SPM yang ada membuat permohonan untuk memasuki bidang perguruan, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM )  sejak 2 hari lepas telah membuka aplikasi semakan online  Sistem Permohonan Calon GuruRead More →

Salam hujung minggu buat semua, Sekadar perkongsian ringkas berkaitan air bag atau  beg udara kenderaan Toyota yang dikatakan bermasalah 🙁 Baru je rasanya saya update tentang my novy yang setakat ini tidak pernah mendatangkan masalah sepanjang 5 tahun memandunya, tiba-tiba hari ini dikejutkan pula  dengan berita dari akhbar bahawa beg udara kenderaan Toyota bermasalah. Kisah my novy tuRead More →

Berita gembira buat rakyat atau isi rumah  yang berpendapatan di bawah RM 3000, permohonan BR1M 2014 yang difahamkan dapat memberi manfaat kepada lebih kurang 5.9 juta isi rumah dan 2 juta individu bujang  akan dibuka bermula Isnin ini ( 23 Disember 2013 ) sehingga 31 Januari depan.Read More →

Salam hujung minggu Beberapa hari ‘menyepi’ .. bukan kerana sudah pencen berblogging.  Saya masih di sini, masih diizinkan bernafas, menyedut udara kurniaan-NYa. Cuma masalah kekangan waktu dan tuntutan tugas hakiki  membataskan kerja tak rasmi ini. Ok, hari ini kita belajar tentang pendidikan kesihatan lagi. Bolehlah jika mahu  dianggap sebagai kesinambungan dari entri lepas. Jom baca sedikit tentang mekanismeRead More →