Senarai cuti umum negeri-negeri di Malaysia tahun 2016  untuk rujukan semua. Seandainya ada perancangan untuk mengadakan majlis pertunangan, majlis perkahwinan, reunion , mengikuti trip pelancongan dalam mahu pun luar negeri, atau apa saja perancangan lain yang mungkin memerlukan tempoh agak panjang anda bolehlah merujuk jadual Senarai Cuti Umum Negeri-negeri di Malaysia Tahun 2016  yang saya siarkan di sini bagi membantu memudahkan anda menyusun rancangan dengan lebih awal dan teratur. Mungkin aktiviti atau program yang dirancang boleh dilaksanakan pada Cuti Sambutan Tahun Baru Cina,Read More →

Di sini dikongsikan Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam bagi tahun 2016 untuk semua kakitangan awam di seluruh negara. Semoga dengan adanya jadual pembayaran gaji bagi tahun 2016 ini akan dapat  dijadikan  panduan kepada semua kakitangan awam untuk merancang lebih awal corak perbelanjaan pendapatan  masing-masing seterusnya mungkin untuk menyusun budget perayaan dan percutian keluargaRead More →

Assalamualaikum wbt, Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Pemurah Sabtu yang ‘ sarat’ dengan kerja-kerja mengurus rumah tangga , 75 % daripadanya adalah mencuci pakaian kotor, mengemas keseluruhan ruang-ruang dalam rumah, ke pasar dan memasak. Celah-celah kesibukan tu, sempat saya curi ruang waktu untuk menunaikan janji dengan anak-anak untuk membawa mereka minum-minum di Kuala Perlis.Read More →

Peluang Kerjaya Sebagai Penterjemah Bebas Salam sejahtera untuk semua Pernah tak anda membeli atau membaca buku serta karya terjemahan semasa anda berkunjung ke kedai buku ? Saya sendiri pernah membeli beberapa buah buku motivasi yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu seperti “ Eat That Frog “ karya Brian Tracy  dan “ Chicken Soup For The Soul “ hasil tulisan Jack Canfield  daripada kedai buku Popular. Tapi sejak beberapa bulan kebelakangan ni jarang dah saya ke kedai buku, sebaliknya lebih selesa beli kat kedai buku online saja hihihi. Bukan apa, tak ada la asyik nak terlajak membeli je 😀Read More →

Salam Ahad Ke mana anda dan keluarga cuti kali ini ? Jika masih belum ke mana-mana, rancanglah ke mana-mana destinasi yang sesuai . Dekat pun ok, janji bercuti. Ini peluang untuk merapatkan semula ikatan kekeluargaan, meredakan ketegangan atau stress di samping memberi pendedahan dan pengalaman baru kepada anak-anak. At least celik juga minda mereka tentang budaya sesuatu tempat kan … 🙂 Haaa, tak betul ke apa yang Cik Kiah perkatakanRead More →

Cepat betul masa berlalu. Pejam celik pejam celik, cuti penggal persekolahan datang lagi. Bermakna sudah separuh tahun kita meniti hari-hari mencabar pada tahun 2015 ini tanpa disedari. Kepada yang sudah mula bercuti, diucapkan selamat bercuti. Jika mahu balik kampung, rancanglah perjalanan sebaik-baiknya agar anda sekeluarga tiba ke pangkuan keluarga dengan selamat. Jika ada yang merancang mahu bercuti ke Pulau Langkawi, Cameron HighlandRead More →

Tak tahulah nak cakap sama ada tanam sendiri sayur-sayuran ni ada kaitan langsung dengan GST yang kecoh dan kepoh seluruh pelusuk alam maya sekarang ni atau tidak. Erkk, sayur kena GST tak … ?! Satu yang pasti, perbelanjaan isi rumah akan meningkat sedikit daripada kebiasaannya. Jadi alternatif yang dilihat mungkin dapat membantu meringankan beban kewangan kita hari ni adalah dengan menanam sendiri sayur-sayuran yang digemari. Tanamlah tomato ke, bayam ke, cili keRead More →

** Review  laman pilih dan tempah hotel online terbaik di Malaysia Salam hormat, Jika lebih kurang 2 tahun lalu, saya ada menulis review tentang blog pelancongan Jomjalan.Com, maka hari ini saya ingin menyentuh serba sedikit maklumat berkaitan sebuah lagi laman sesawang niche pelancongan yang mungkin anda belum  pernah mendengar mengenainya. Review khas  tentang PilihHotel.Com – Laman Pilih dan Tempah Hotel Online Terbaik di Malaysia ini dibawakan khasRead More →