Cerita tentang burger tak habis di sini. Kalau burger yang dulu kurang terasa sedapnya selain suram kandungannya, lain pula halnya dengan burger di sebuah gerai kurang 3 kilometer dari rumah saya. Ok, kisahnya begini. Kami suami isteri bukanlah peminat burger.  Ada ok saja, tak ada pun tak mengapa. Tapi anak-anak memang sukakan burger. Malam hujungRead More →

Happy CNY buat semua penganut Buddha yang meraikan perayaan ini. Masih dalam mood cuti , jadi aktiviti masak-memasak agak meriah sikit hari ni. Ada sedikit rendang paru dan sambal tumis telur masin hidangan tengah hari yang masih berbaki dan boleh dijadikan  untuk hidangan malam nanti.. Tup,tup putera-putera  remaja tu sibuk pula nak makan burger. Malas nakRead More →

Salam hujung minggu. Hari Sabtu dan Ahad, mungkin hari yang ekstra sibuk bagi para suri rumah terutama suri rumah berkerjaya seperti saya. Hari ni lah nak cuci pakaian kotor, pergi ke pasar, mengemas, melipat kain baju yang berlambak dalam bakul, memasak hidangan istimewa untuk anak-anak & suami dan mungkin juga beriadah bersama keluarga.  Ye lah … hari lain masing-masing ada urusan sendiri, so hari ni sajalah masa untuk cover semua tu. Dengar senarai tu je pun dah terasa penatnya kan …. Ohhh 🙁Read More →

Dengan lafaz Bismillah … Kalau sudah namanya orang kampung, citarasa atau taste pun lebih kekampungan lah sikit heheh. Tapi saya tak pernah berasa malu dilahirkan sebagai anak kampung ok. Baiklah hari ni, disebabkan Cik Kiah dah mula sibuk kembali dengan kerja-kerja ‘back to school’ 😀 so hari ni hanya ada entri makan-makan saja ye. Yang berat-berat insyaAllah coming soon. Nak berkongsi resepi jantung pisang masak lemak cili apiRead More →

Sup Cendawan Carbonara Sup cendawan carbonara ni adalah hidangan yang saya sediakan beberapa hari lepas, semasa banjir sedang melanda negeri-negeri Pantai Timur dan Perlis sendiri. Tapi keadaan banjir semasa tu agak masih terkawal sebelum merebak ke Perak dan negeri lain berbanding keadaan banjir yang semakin meruncing seperti hari ini. Sebenarnya sup cendawan carbonara  (tak pastiRead More →

Nasi goreng, dalam apa juga sebutan mengikut bangsa, semua orang tahu mengenainya. Ramai yang sukakannya dan boleh dikatakan ia menu popular dalam kalangan rakyat Malaysia . Zaman sekarang, nasi goreng boleh didapati di mana-mana saja. Tak kira siang atau pun malam. Di warung-warung kopi, gerai tepi jalan, restoran -restoran besar mahupun hotel 5 bintang. Hadir dengan pelbagai nama dan variasi rasa seperti nasi goreng cina, nasi goreng pattaya, nasi goreng kampung, nasi goreng kereta api, nasi goreng USA dan puluhanRead More →

Alhamdulillah .. Syukur malam ini masih bernafas di bumi Allah dan dipanjangkan umur untuk update 🙂 Congo bars addicted ….hoho bukan main gempakkkk lagi bunyi tajuk entri kali ni. Macamlah addicted sangat kannnn  padahal baru je 2 kali buat hehehe. Al kisahnya  KhamisRead More →

Salam Aidil Adha Keyword panas di apacerita.com hari ni tentu sahaja berkaitan petua daging cepat empuk. Sinonim dengan sambutan Hari Raya Korban yang menyaksikan banyak sembelihan dan agihan daging korban, pastinya hidangan berasaskan daging menjadi juadah utama di kebanyakan rumah sehari dua ini. Alhamdulillah, rezeki Allah melimpah ruah tak seperti di negara saudara seagama kita yang nak makan daging setahun sekali pun susah kan .. Makan bukannya tak boleh tapi harus berpada-pada sementelahRead More →

Mungkin cara buat sendiri tempe yang dikongsikan di sini tidak sama dengan kaedah menghasilkan tempe secara komersial. Namun tidak salah untuk mencuba buat sendiri  tempe terutama jika kebanyakan ahli keluarga kita memang ‘hantu’ tempe. Kata orang, berbaloi ! At least dapat berjimat di samping dapat juga memastikan kebersihan serta halal haramnya. Emm bukankah ada pepatah yang mengatakan bahawa ‘hati ditempa daripada makanan ‘ …Read More →

Dengan lafaz Bismillah … Puan-puan kaum ibu dah baca SAJI keluaran terbaru (Oktober) kali ni ? Banyak resepi  keluaran kali ini berasaskan kacang soya seperti  Tauhu Sumbat  Kukus, Salad Rampai, Quiche Tauhu  Roti dan banyak lagi resepi menarik yang mesti dicuba.  Mmm yummy ….  ( Macamlah dah cuba buat semua ….. 😀  ) Di sini saya ingin kongsikan tentang sejarah kacang soya buat pengetahuan semua. Kata orang, jangan tau makan je kan. Mohon kebenaran Utusan KaryaRead More →