Category Archives: Resepi

Semua entri berkaitan aneka resepi makanan / minuman tradisional dan moden

Tak Sanggup Tunggu

Cerita tentang burger tak habis di sini. Kalau burger yang dulu kurang terasa sedapnya selain suram kandungannya, lain pula halnya dengan burger di sebuah gerai kurang 3 kilometer dari rumah saya. Ok, kisahnya begini. Kami suami isteri bukanlah peminat burger.  Ada ok saja, tak ada pun tak mengapa. Tapi anak-anak memang sukakan burger. Malam hujung

Burger

Happy CNY buat semua penganut Buddha yang meraikan perayaan ini. Masih dalam mood cuti , jadi aktiviti masak-memasak agak meriah sikit hari ni. Ada sedikit rendang paru dan sambal tumis telur masin hidangan tengah hari yang masih berbaki dan boleh dijadikan  untuk hidangan malam nanti.. Tup,tup putera-putera  remaja tu sibuk pula nak makan burger. Malas… Read More »

Kaedah Mengadun Bahan Kek

Salam hujung minggu. Hari Sabtu dan Ahad, mungkin hari yang ekstra sibuk bagi para suri rumah terutama suri rumah berkerjaya seperti saya. Hari ni lah nak cuci pakaian kotor, pergi ke pasar, mengemas, melipat kain baju yang berlambak dalam bakul, memasak hidangan istimewa untuk anak-anak & suami dan mungkin juga beriadah bersama keluarga.  Ye lah… Read More »

Resepi Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api

Dengan lafaz Bismillah … Kalau sudah namanya orang kampung, citarasa atau taste pun lebih kekampungan lah sikit heheh. Tapi saya tak pernah berasa malu dilahirkan sebagai anak kampung ok. Baiklah hari ni, disebabkan Cik Kiah dah mula sibuk kembali dengan kerja-kerja ‘back to school’ 😀 so hari ni hanya ada entri makan-makan saja ye. Yang… Read More »

Sup Cendawan Carbonara

Sup Cendawan Carbonara Sup cendawan carbonara ni adalah hidangan yang saya sediakan beberapa hari lepas, semasa banjir sedang melanda negeri-negeri Pantai Timur dan Perlis sendiri. Tapi keadaan banjir semasa tu agak masih terkawal sebelum merebak ke Perak dan negeri lain berbanding keadaan banjir yang semakin meruncing seperti hari ini. Sebenarnya sup cendawan carbonara  (tak pasti

Nasi Goreng

Nasi goreng, dalam apa juga sebutan mengikut bangsa, semua orang tahu mengenainya. Ramai yang sukakannya dan boleh dikatakan ia menu popular dalam kalangan rakyat Malaysia . Zaman sekarang, nasi goreng boleh didapati di mana-mana saja. Tak kira siang atau pun malam. Di warung-warung kopi, gerai tepi jalan, restoran -restoran besar mahupun hotel 5 bintang. Hadir… Read More »

CONGO BARS ADDICTED

Alhamdulillah .. Syukur malam ini masih bernafas di bumi Allah dan dipanjangkan umur untuk update 🙂 Congo bars addicted ….hoho bukan main gempakkkk lagi bunyi tajuk entri kali ni. Macamlah addicted sangat kannnn  padahal baru je 2 kali buat hehehe. Al kisahnya  Khamis

RENDANG ITIK

Salam Aidil Adha Keyword panas di apacerita.com hari ni tentu sahaja berkaitan petua daging cepat empuk. Sinonim dengan sambutan Hari Raya Korban yang menyaksikan banyak sembelihan dan agihan daging korban, pastinya hidangan berasaskan daging menjadi juadah utama di kebanyakan rumah sehari dua ini. Alhamdulillah, rezeki Allah melimpah ruah tak seperti di negara saudara seagama kita… Read More »

CARA BUAT SENDIRI TEMPE

Mungkin cara buat sendiri tempe yang dikongsikan di sini tidak sama dengan kaedah menghasilkan tempe secara komersial. Namun tidak salah untuk mencuba buat sendiri  tempe terutama jika kebanyakan ahli keluarga kita memang ‘hantu’ tempe. Kata orang, berbaloi ! At least dapat berjimat di samping dapat juga memastikan kebersihan serta halal haramnya. Emm bukankah ada pepatah… Read More »

SEJARAH KACANG SOYA

Dengan lafaz Bismillah … Puan-puan kaum ibu dah baca SAJI keluaran terbaru (Oktober) kali ni ? Banyak resepi  keluaran kali ini berasaskan kacang soya seperti  Tauhu Sumbat  Kukus, Salad Rampai, Quiche Tauhu  Roti dan banyak lagi resepi menarik yang mesti dicuba.  Mmm yummy ….  ( Macamlah dah cuba buat semua ….. 😀  ) Di sini… Read More »