Dengan Bismillah , Ajar anak cepat membaca di rumah , seboleh-bolehnya sebelum mereka melangkah masuk ke Tahun 1. Terlintas untuk berkongsi tentang masalah anak belum pandai  membaca ini kerana kegusaran saya melihat anak didik di Tahun 5 yang ada antaranya masih merangkak-rangkak membaca, padahal sudah 5 tahun memasuki alam persekolahan. Alahai ..Read More →

Menjadi seorang isteri dan kemudiannya melahirkan anak adalah seperti satu kitaran hidup yang lengkap bagi seorang wanita normal. Dalam perkahwinan pun , kehadiran cahaya mata sememangnya ditunggu-tunggu. Jarang sekali kita dengar pasangan suami isteri yang tidak mahu kan anak sepanjang hayat mereka. Menerima khabar bahawa isteri hamil adalah detik indah bagiRead More →

Sebagai wanita berkeluarga , berbicara atau bercerita bab anak-anak ini memang tak dapat nak dielakkan. Apa lagi kalau dah berjumpa dengan rakan yang punya anak sebaya anak-anak kita, memang banyaklah cerita yang hendak dikongsikan. Punya anak-anak yang sebaya dengan anak-anak rakan kita, tentulah ragam atau pe’elnya pun lebih kurang saja. Anak, seperti yang ramai sedia maklum adalah amanah besarRead More →

Langkawi Oh Langkawi … Sekejap saja masa berlalu. Cuti seminggu sudah sampai ke penghujungnya. Bagi yang sempat balik kampung atau pergi bercuti ke tempat-tempat peranginan dalam atau luar negara tentu sekali berasa lebih gembira . Semangat sudah pun di topup, jadi sepatutnya dapat kembali bekerja dalam keadaan yang ‘fresh’ dan tak moody2 lagi hihihi 🙂 Malangnya, cuti sekolah kali ini kami sekeluarga tak ke mana-mana pun. Sekadar menghadiri kenduri kahwin tu adalah … itu pun sekitar kampung saja.Angan-angan untuk ke Pulau Langkawi pun hanya tinggal angan-angan saja. Hmmm Langkawi oh Langkawi … 😐 Banyak urusan seperti kelas tambahan UPSR, latihan permainan untuk pertandingan yang bakalRead More →

Assalamualaikum dan Salam sejahtera Genap seminggu anak-anak kita bercuti sempena cuti sekolah akhir tahun. Terasa cepat betul masa berjalan bukan ? Ada baki 4 minggu lagi sebelum sesi baru persekolahan 2015 bermula. Bagi anak-anak yang sudah pun lama menjejakkan kaki ke sekolah, cuti panjang dan kemudian kembali semula ke sekolah adalah satu perkara biasa. Namun bagi yang baru pertama kali akan melangkah ke alam persekolahan, ini merupakan satu proses baru yang pasti menimbulkan pelbagai rasaRead More →

Salam Sejahtera Sedikit masa dulu, pernah heboh tentang isu bahaya alat mainan murah kanak-kanak yang mengandungi banyak bahan berbahaya terutama alat mainan murah yang diimport secara besar-besaran dari negara China. Kemudian ia senyap seketika sebelum  menjadi hangat semula apabila ia disiarkan oleh akhbar , Harian Metro pada minggu ini. Nampaknya cabaran ibu bapa eraRead More →

Fuhh, berpeluh-peluh malam ni , rasa macam nak mandi lagi sebab baru je lepas buat puding milo ais krim lapis oreo dan puding  trifle tak menjadi … Ye entah apa ke hal pula tak menjadi kali ni. Jelly nya turun tak macam sebelum-belum ni.. Bukan tak pernah buat pun malah siap pernah orang tempah lagi hihie. Emm actually Cik Kiah sediakan semua tu khas  untuk acara potluck kat tempat kerja esok … Dengar khabarnya pot luck suka-suka ni ni dah jadi separaRead More →

Sebagai ibu bapa kepada anak-anak yang  bakal menduduki peperiksaan penting seperti UPSR, PMR,SPM dan sebagainya pada tahun ini, saya percaya tentu wujudnya kebimbangan tentang kesediaan mereka untuk menghadapi peperiksaan tersebut tika tiba saatnya nanti. Tentu saja untuk melihatRead More →

Salam Disember Agak lama juga Cik Kiah tak berceloteh di sini. Dalam ‘tenggelam timbul’ sedar-sedar saja sudah sampai ke penghujung 2013. Cepat sungguh masa berlalu kan .. Berita hangat yang menggemparkan rakyat Malaysia hari ini adalah berita tragedi 3 beradik di Kedah yang 2 daripadanya ditemui lemas di tali air manakala seorang lagi ditemui di sawah. Berita hangat terkini yang mengejutkan seluruh rakyat Malaysia , lebih gempar daripada cerita belanja perkahwinan Cik TaRead More →