Category Archives: pendidikan

Bersua Muka Dengan Aja Fazla

Salam hujung minggu semua Wah dah seminggu lebih tak berkesempatan nak update blog dan jalan-jalan ke blog kawan-kawan. Konon sibuknya mengalahkan PM lagi. UPSR dah selesai tapi kerja-kerja lain masih bertimbun. Nak buat macam mana kan. Haaa, pilih sangat nak jadi cikgu kan …. 🙂 Apa pun saya ucapkan terima kasih kepada pembaca dan rakan… Read More »

Rayuan Permohonan ke Tingkatan 6 2015

Salam sejahtera buat pembaca semua, Rentetan daripada pelbagai persoalan yang dikemukakan dalam entri lepas  oleh anak-anak lepasan SPM 2014 yang berhasrat menyambung pelajaran ke Tingkatan 6 bagi sesi 2015 , di sini saya coretkan post ringkas bagi membantu menjawab persoalan tentang  Rayuan permohonan ke Tingkatan 6 2015. Bagi calon yang berjaya ditawarkan ke tingkatan 6… Read More »

Permohonan Masuk Ke Tingkatan 6 2015

Salam hormat semua Mungkin masih ramai lagi ibu bapa di luar sana yang tertanya-tanya atau berasa agak keliru  bagaimana cara dan bila tarikh untuk melakukan permohonan masuk ke tingkatan 6 2015 bagi anak-anak lulusan SPM 2014 yang kurang berkelayakan memohon masuk ke institusi pengajian tinggi. Sebenarnya buat ketika ini tiada sebarang aplikasi atas talian yang… Read More »

RENCAH HIDUP SEORANG GURU

Salam Selasa, Selamat Hari Wesak kepada warga Malaysia yang terlibat meraikannya … Kami warga pendidik di sini bercuti, kalian bagaimana ? Kalau rakan sealiran ada menulis tentang Program Sekolah Penyayang, maka saya pun tak mahu lepas peluang untuk bercerita sedikit tentang rencah hidup seorang guru. Rencah hidup seorang guru ?! Klisye bunyinya …. klisye atau tidak bergantung kepada cara anda… Read More »

PERMOHONAN MASUK KE TINGKATAN SATU SEKOLAH BERASRAMA PENUH SESI 2014

Hanya tinggal 9 hari dari sekarang murid-murid Tahun 6 sekolah rendah seluruh Malaysia akan menduduki UPSR. Sehubungan itu, Kementerian Pendidikan Malaysia hari ini telah membuka aplikasi permohonan pelajar Tingkatan 1 ke sekolah berasrama penuh bagi tahun 2014 kepada umum. Bagi ibu bapa yang berminat untuk menghantar anak mereka ke sekolah berasrama penuh, anda bolehlah segera layari… Read More »

PERANAN IBU BAPA MENJELANG PEPERIKSAAN

Berdasarkan info yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, 18 hari lagi peperiksaan UPSR akan dijalankan, PMR 40 hari, manakala SPM pula 75 hari lagi. Sebagai ibu bapa, tentunya kita mahu melihat anak-anak yang terlibat berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan-peperiksaan tersebut.  Dari awal-awal lagi pelbagai koleksi buku rujukan serta latih tubi dibeli bagi membantu memudahkan anak-anak ini… Read More »

SEMAKAN TAWARAN CALON GANTIAN PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (PISMP) AMBILAN JUN 2013

Salam sejahtera semua, Kepada pemohon atau calon yang sebelum ini ada membuat permohonan untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan atau ringkasnya PISMP bagi ambilan Jun 2013,  tetapi tidak menerima sebarang surat tawaran, anda semua berpeluang membuat semakan semula

SEMAKAN PENEMPATAN GURU BAHARU PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH (PPPS) DG 41 LANTIKAN TETAP 1 JULAI 2013 BAGI GRADUAN IPTA dan IPGM

Salam, Berita baik untuk bakal guru. Bermula semalam – 25 Jun 2013, pihak Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengeluarkan senarai  penempatan guru baharu  bagi semua graduan IPTA dan IPGM yang diperakui. Semakan ini boleh dilakukan melalui pautan  SEMAKAN