Category Archives: Kesihatan

BUAT PEMBEDAHAN UNTUK KURUS ?

Buat pembedahan untuk kurus ? Biar betul … ada ke perkhidmatan sebegitu kat negara kita ni ? Dah terdesak sangat ke ? Macam mana dengan kosnya, mahal tak ? Selamat ke ? Mungkin itulah persoalan yang bermain di benak fikiran sesetengah daripada kita yang masih belum mengetahui tentang adanya rawatan secara lebih pantas untuk menangani… Read More »

4 STRATEGI HOLISTIK UNTUK KURUS

4 Strategi holistik untuk kurus ini sangat sesuai dan patut diberi perhatian oleh sesiapa saja yang sedang berusaha untuk menguruskan badan. Ini kerana 4 strategi ini memberi penekanan menyeluruh melibatkan sikap, aktiviti fizikal, aspek rawatan perubatan dan  corak pemakanan. Ok terus saja kepada isi utama entri kali ini sebab hari ni Cik Kiah tak berhasrat… Read More »

PETUA HILANGKAN PANAS BADAN

Salam sejahtera dan selamat menyambut Hari Raya Haji @ Aidil Adha buat semua pembaca dan rakan blogger yang beragama Islam di seluruh dunia. Banyak hari juga tak ada entri baru di blog ni kerana saya agak sibuk sedikit. Ditambah pula dengan ragam bb yang macam siput sedut 🙁 lagi bertambah tak ada mood nak blogging.… Read More »

TIPS CEGAH KETAGIHAN GULA

Teringat satu cadangan yang pernah dikeluarkan oleh seorang Menteri berkaitan naikkan harga gula demi mengurangkan subsidi gula  dan secara tak langsung membendung penyakit kencing manis @ diabetes yang kian menular dalam kalangan rakyat Malaysia. Tak tahu nak diklasifikasikan dalam kategori apa saranan  orang besar ini

DIET MENGIKUT JENIS DARAH

Salam Alhamdulillah, sementelah ada sedikit ruang untuk menulis, jadi saya mahu mengotakan janji sebelum ini tentang kaitan diet dan kumpulan darah. Diharapkan catatan yang sedikit ringkas ini berguna buat anda yang sedang dalam perancangan cuba menurunkan berat badan. Mengikut apa yang diperkatakan oleh Dr. Peter D’Adamo melalui bukunya yang berjudul ‘ Eat Right For Your… Read More »

MENGAPA SUSAH SANGAT NAK KURUS ?

Salam Lepas raya ni, badan rasa agak tak selesa. Kain yang dipakai sendat satu macam. Kalian ada rasa macam tu tak ? Haaa, itu bukan maksud kain baju  tu mengecil atau mengecut tapi maknanya kita yang makin ‘membesar’ 😛 . ‘Membesar’ dan ‘melebar’ petanda terlebih makan atau cakap mudahnya bertambah berat badan dan menjadi gemuk ! Petanda… Read More »

PETUA REDAKAN BATUK

Salam Merdeka Saya bersyukur menjadi rakyat Malaysia. Anda bagaimana ? Batuk. Batuk dan selesema ( lambat pula baiknya 🙁 ). Itulah keadaan saya sekarang yang menjadi punca mengapa blog tak di update. Bukan sebab server down tapi saya yang down .. tension,tension ! Sungguh, batuk yang menyerang kali ini sungguh menyeksakan. Buka mulut nak

10 TABIAT BURUK YANG MEMPENGARUHI KESIHATAN OTAK

Kalau bercakap bab kesihatan, ramai ( termasuk diri saya sendiri ) yang berkata mesti bersenam supaya tubuh lebih fit dan cergas. Mesti kurangkan makanan manis sebab takut nanti diserang diabetes. Mesti kurangkan makanan berlemak agar kadar kolesterol terkawal. Tak boleh makan masin-masin nanti kena darah tinggi. Kena makan banyak ulam-ulaman agar awet muda dan boleh… Read More »