Assalamualaikum & selamat berhujung minggu Dah ada plan ke mana-mana hari ni ? Kalau tak ada, moh baca cerita-ceriti kat blog ni dulu 🙂 Ok, untuk bacaan santai hujung-hujung minggu ni moh kita tengok petua mudah awet muda. Untuk awet muda @ sentiasa kekal mudaRead More →

Assalamualaikum & Salam Ceria 13 hari mengharungi 2014, sudah ada tanda-tanda kejayaan dalam melaksanakan azam tahun baru atau tidak ? Jika ada, itu memang petunjuk yang bagus tapi jika sebaliknya, cepat-cepatlah buat ‘ U Turn ‘ ye 🙂Read More →

Buat pembedahan untuk kurus ? Biar betul … ada ke perkhidmatan sebegitu kat negara kita ni ? Dah terdesak sangat ke ? Macam mana dengan kosnya, mahal tak ? Selamat ke ? Mungkin itulah persoalan yang bermain di benak fikiran sesetengah daripada kita yang masih belum mengetahui tentang adanya rawatan secara lebih pantas untuk menangani masalah obesiti.Read More →

4 Strategi holistik untuk kurus ini sangat sesuai dan patut diberi perhatian oleh sesiapa saja yang sedang berusaha untuk menguruskan badan. Ini kerana 4 strategi ini memberi penekanan menyeluruh melibatkan sikap, aktiviti fizikal, aspek rawatan perubatan dan  corak pemakanan. Ok terus saja kepada isi utama entri kali ini sebab hari ni Cik Kiah tak berhasrat untuk melalut dan merapu menulis panjang berjela macam yang selaluRead More →

Salam sejahtera dan selamat menyambut Hari Raya Haji @ Aidil Adha buat semua pembaca dan rakan blogger yang beragama Islam di seluruh dunia. Banyak hari juga tak ada entri baru di blog ni kerana saya agak sibuk sedikit. Ditambah pula dengan ragam bb yang macam siput sedut 🙁 lagi bertambah tak ada mood nak blogging. Dan saya rasa macam ada masalah je dengan comment form di blog ni tapi tak taulahRead More →

Teringat satu cadangan yang pernah dikeluarkan oleh seorang Menteri berkaitan naikkan harga gula demi mengurangkan subsidi gula  dan secara tak langsung membendung penyakit kencing manis @ diabetes yang kian menular dalam kalangan rakyat Malaysia. Tak tahu nak diklasifikasikan dalam kategori apa saranan  orang besar iniRead More →

Salam Alhamdulillah, sementelah ada sedikit ruang untuk menulis, jadi saya mahu mengotakan janji sebelum ini tentang kaitan diet dan kumpulan darah. Diharapkan catatan yang sedikit ringkas ini berguna buat anda yang sedang dalam perancangan cuba menurunkan berat badan. Mengikut apa yang diperkatakan oleh Dr. Peter D’Adamo melalui bukunya yang berjudul ‘ Eat Right For Your Type ‘ pengambilan makanan atau diet  mengikut jenis darahRead More →

Salam Lepas raya ni, badan rasa agak tak selesa. Kain yang dipakai sendat satu macam. Kalian ada rasa macam tu tak ? Haaa, itu bukan maksud kain baju  tu mengecil atau mengecut tapi maknanya kita yang makin ‘membesar’ 😛 . ‘Membesar’ dan ‘melebar’ petanda terlebih makan atau cakap mudahnya bertambah berat badan dan menjadi gemuk ! Petanda suami beri cukup makan, juga petanda bahawa negara yang kita duduki ni cukup kaya dan mewah dengan makanan hihihi. Haii,tak betul lagi ke 😉 Gemuk, satuRead More →

Salam Merdeka Saya bersyukur menjadi rakyat Malaysia. Anda bagaimana ? Batuk. Batuk dan selesema ( lambat pula baiknya 🙁 ). Itulah keadaan saya sekarang yang menjadi punca mengapa blog tak di update. Bukan sebab server down tapi saya yang down .. tension,tension ! Sungguh, batuk yang menyerang kali ini sungguh menyeksakan. Buka mulut nakRead More →

Kalau bercakap bab kesihatan, ramai ( termasuk diri saya sendiri ) yang berkata mesti bersenam supaya tubuh lebih fit dan cergas. Mesti kurangkan makanan manis sebab takut nanti diserang diabetes. Mesti kurangkan makanan berlemak agar kadar kolesterol terkawal. Tak boleh makan masin-masin nanti kena darah tinggi. Kena makan banyak ulam-ulaman agar awet muda dan boleh cari awek yang muda.. ngeh,ngeh,ngeh 😛Read More →