Category Archives: Blogging

Semua post berkaitan internet,tutorial,tips blogging, media sosial,widget,plugins

CARA PASANG IKLAN LEADERBOARD DI ATAS HEADER BLOG WORDPRESS

Sedikit tip ( huhu kalau boleh dianggap begitulah… ) untuk dikongsi bersama hari ni. Setelah menukar theme blog untuk kesekian kalinya ( disebabkan ada beberapa part yang saya tak berapa berkenan ), timbul pula masalah sebab theme yang dipilih untuk kali ni tak menyediakan ruang untuk menampilkan iklan Nuffnang pada leaderboard. Ha ha, ini blogger memang banyak problem maa…ter over rajin. Kejap2… Read More »

TAMBAH TRAFIK TAMBAH FOLLOWER 2013

Entri ini adalah entri khas sebagai tanda penyertaan saya dalam Segmen 2013 – Tambah Trafik Tambah Follower di blog Blogger HasrulHassan. Moga2 dengan penyertaan ini, akan dapat membantu saya memperkenalkan blog ini kepada lebih ramai pembaca, selain dapat juga membantu menarik trafik pada masa hadapan. Ia juga sebagai tanda sokongan sesama blogger dengan cara saling… Read More »

CONTEST BERSAMA CIK TOM DAN EXABYTES

Salam semua Sempena tahun 2013 yang bakal menjelang ni,tak teringin ke nak tukar kepada domain sendiri ? Asyik2 dengan domain percuma saja, apa kata tukar kepada self hosted domain yang establish sikit … Semua sudah sedia maklum kan bahawa memiliki domain sendiri ni mempunya lebih banyak keistimewaannya berbanding penggunaan domain percuma. Jika nak, jom cepat2 sertai Contest  Bersama… Read More »

TULISLAH BLOG DENGAN GAYA TERSENDIRI

Dianggarkan pada hari ini sahaja terdapat lebih kurang 60 juta blog di seluruh dunia.Pada era blog sebagai medium atau alat  menyampaikan maklumat, di mana terdapat pilihan domain percuma dan berbayar , maka peluang setiap orang untuk bergelar blogger adalah sangat besar dan sangat mudah. Dengan blogspot dan wordpress.com sebagai tapak contohnya, semua orang boleh membina blog dan kemudiannya… Read More »

MASALAH KOTAK COMMENT : Cuba ” Disable Plugins”

Yey…..akhirnya masalah kotak comment dapat jugak diselesaikan. Syukur,alhamdulillah ! Cerita masalah kotak komen ni sebenarnya mulanya begini. Pada hari keputusan UPSR keluar iaitu Isnin 19 Nov, saya ada bercadang untuk membuat post atau entri berkaitan keputusan UPSR seluruh negara yang merosot sedikit berbanding 2011. Dalam kepala, saya sudah merangka-rangka apa yang akan saya tuliskan nanti. Jadi,… Read More »

TUKAR TEMPLATE BLOG LAGI

Akhirnya SWIFT BASIC juga yang menjadi pilihan. Sama seperti themes yang saya gunakan untuk blog pertama saya. Apa hal tukar lagi ? Banyak sebab yang kurang menepati kehendak pada themes terdahulu. Fikir-fikirkan balik, perlu tukar lagi. Suke ati saya lah nak tukar ke tak … hehe 🙂 Saya sebenarnya inginkan themes yang pertamanya mesti SEO friendly.… Read More »

‘GURU’ BLOGGING PERTAMA SAYA

Blogging pun kena berguru. Tapi dek kerana jauhnya saya di sini, sedangkan sifu2 blogger terkenal dok jauh nun di sana, sukar untuk hadiri bengkel2 mereka. Apatah lagi pekerjaan saya tidak memperuntukkan cuti sewenang-wenangnya terutama jika ia melibatkan hal2 di luar bidang tugas… Hehe…. orang kata ‘hendak seribu daya, tak nak seribu dalih…’, insyaAllah, mungkin di… Read More »

BLOGGING PUN KENA BERGURU

Menulis jurnal maya ataupun ringkasnya blog,dengan tujuan yang pelbagai seperti menyuarakan pendapat, mengkritik, merakam catatan peribadi malah sebagai alat promosi perniagaan  sudah menjadi satu trend yang amat digemari pada masa kini. Untuk memastikan blog menjadi alat penyampai yang berkesan dan boleh mempengaruhi pemikiran atau sebarang tindakan , maka menulis blog wajar ada panduan khusus. Personally,… Read More »

PILIHLAH TEMPLATE MESRA SEO

Tadaaa……. Wajah baru blog ni dengan menggunakan Platform. Ok tak ? Since mula publish en3 pertama blog ke-2 saya ni , tak tau dah berapa puluh kali tukar themes gara-gara tak puas hati dengan macam2 perkara seperti layout ,  loading speed dan sebagainya. Boleh menang award  blogger gila themes woo kalau macam ni..  🙂 Biasalah, blogger… Read More »