Entri ini adalah entri khas sebagai tanda penyertaan saya dalam Segmen 2013 – Tambah Trafik Tambah Follower di blog Blogger HasrulHassan. Moga2 dengan penyertaan ini, akan dapat membantu saya memperkenalkan blog ini kepada lebih ramai pembaca, selain dapat juga membantu menarik trafik pada masa hadapan. Ia juga sebagai tanda sokongan sesama blogger dengan cara saling follow antara satu sama lain. Jangan segan2 untuk follow ye .. ūüôā Blog ApaCerita. com adalah merupakan blog ke dua saya selepas blog ini. Menjadikan kisah2 sebenar yang berlaku di sekeliling, selain daripada tips2Read More →

Salam semua Sempena tahun¬†2013 yang bakal menjelang ni,tak¬†teringin ke nak tukar kepada¬†domain sendiri ? Asyik2 dengan domain percuma saja, apa kata tukar kepada self hosted domain yang establish sikit … Semua sudah sedia maklum kan bahawa memiliki domain sendiri ni mempunya lebih banyak keistimewaannya berbanding penggunaan domain percuma. Jika nak, jom cepat2 sertai Contest¬† Bersama Cik Tom Dan Exabytes yang¬† kini sedang berlangsung dan bakal berakhir pada 27 Disember 2012 (¬†Khamis ). Ye, hanya tak berapa hari lagi saja tu. Contest yang dianjurkan oleh Cik Tom, si blogger wanita yang tengah hot sekarang ni ( hehe saya antara peminat no. 1 dia tau .. ūüôāRead More →

Dianggarkan pada hari ini sahaja¬†terdapat lebih kurang 60 juta blog di seluruh dunia.Pada era blog sebagai medium atau alat ¬†menyampaikan maklumat, di mana terdapat pilihan domain percuma dan berbayar , maka peluang setiap orang untuk¬†bergelar blogger adalah sangat besar dan sangat¬†mudah. Dengan blogspot dan wordpress.com sebagai tapak contohnya, semua orang boleh membina blog dan kemudiannya mengisytiharkan diri sebagai blogger. Namun, tak semua berupaya menjadi blogger dalam ertikata blogger yang sebenar-benarnya. Blogger tulen, blogger¬†seRead More →

Yey…..akhirnya masalah kotak¬†comment dapat jugak diselesaikan. Syukur,alhamdulillah ! Cerita masalah kotak komen ni sebenarnya mulanya begini. Pada hari keputusan UPSR keluar iaitu Isnin 19 Nov, saya ada bercadang untuk membuat post atau entri berkaitan keputusan UPSR seluruh negara yang merosot sedikit berbanding 2011. Dalam kepala, saya sudah merangka-rangka apa yang akan saya tuliskan nanti. Jadi, awal pagi tu, sebelum ke dapur saya sempat curiRead More →

Akhirnya SWIFT BASIC juga yang menjadi pilihan. Sama seperti themes yang saya gunakan untuk blog pertama saya. Apa hal tukar lagi ? Banyak sebab yang kurang menepati kehendak pada themes terdahulu. Fikir-fikirkan balik, perlu tukar lagi. Suke ati saya lah nak tukar ke tak … hehe ūüôā Saya sebenarnya¬†inginkan themes yang pertamanya mesti SEO friendly. Tanyalah mana2Read More →

Blogging pun kena berguru. Tapi dek kerana jauhnya saya di sini, sedangkan sifu2 blogger terkenal dok jauh nun di sana, sukar untuk hadiri bengkel2 mereka. Apatah lagi pekerjaan saya tidak memperuntukkan cuti sewenang-wenangnya terutama jika ia melibatkan hal2 di luar bidang tugas… Hehe…. orang kata ‘hendak seribu daya, tak nak seribu dalih…’, insyaAllah, mungkin di kesempatan yang lain, ada peluang untuk berbuat demikian ūüôā Kenalkan, inilah guru pertama aktiviti blogging saya… Hehe‚Ķ. Jika blogger lain berguru dengan blogger2 terkenal seperti Irfan Khairi, Shuth,Baloot, Cik Tom¬†dan sebagainya, saya pula berguru dengan buku ini. Ok la tu kan, untuk permulaan sebagai blogger kerdil tak dikenali ¬†di duniaRead More →

Menulis jurnal maya ataupun ringkasnya blog,dengan tujuan yang pelbagai seperti menyuarakan pendapat, mengkritik, merakam catatan peribadi malah sebagai alat promosi perniagaan¬† sudah menjadi satu trend yang amat digemari pada masa kini. Untuk memastikan blog menjadi alat penyampai yang berkesan dan boleh mempengaruhi pemikiran atau sebarang tindakan , maka menulis blog wajar ada panduan khusus. Personally, ini pandangan peribadi saya & ia mungkin berbeza dengan orang lain. Pendapat yang bukan pakar ..hehe. Menulis blog secara sembrono, ibarat berjalan diRead More →

Tadaaa‚Ķ‚Ķ. Wajah baru blog ni dengan menggunakan Platform. Ok tak ? Since mula publish en3 pertama blog ke-2¬†saya ni , tak tau dah berapa puluh kali tukar themes gara-gara tak puas hati dengan macam2 perkara seperti layout , ¬†loading speed dan sebagainya. Boleh menang award¬† blogger gila themes woo kalau macam ni..¬† ūüôā Biasalah, blogger especially blogger wanita memang suka dengan themes blog yang cantik2. Tapi di sebalik design yang cantik2, kalau loadingnya macam siput dan paling teruk susah diindeks oleh encik Google , maka sukar le blog tu¬† nak dapatkan ramai pelawat . Ringkasnya, sebelum menggunakan sesejenis themes, pastikan themes tersebut mesra SEO. PastikanRead More →

Dalam dok sibuk¬†buat en3¬†pasal dropship,termelencong pula ke bab budget 2013. Orang cerita pasai budget, kita pun nyibuk jugak.¬†Haa, tu yang tajuk ni jadi terlangkau pula.So, di sini¬†saya¬†nak kongsikan sikit tentang cara atau step yang perlu diambil untuk menjadi seorang agen dropship. Lepas ni, maybe tak tulis dah tentang dropship. Lagipun semua orang dah faham kan…kalau tulis jugak, takut nanti ada yang ‘muntah’ pula…ye laa, dah basi. Apapun, step by step yang¬†saya¬†listkan kat sini tidak semestinyaRead More →

Masih lagi tentang perniagaan dropship. Pada en3 lepas, ada¬†saya¬†senaraikan 8 link pembekal produk dropship. Petang ni,¬†sayasambung sikit tentang produk paling popular dalam bisnes dropship.¬†10 antara produk tersebut adalah : 1). Baju kurung, baju kebaya, jubah¬†, abaya dan kaftan 2). Tudung ( termasuk aksesori seperti inner ) 3). T’shirt @ blouse Muslimah ( + nursing,Read More →