Home » Archive by categoryAgama

Hukum Wakalah Dalam Ibadat Qurban

lembu korban
HUKUM WAKALAH DALAM IBADAT QURBAN Selamat Hari Malaysia semua, Beberapa hari yang lepas, tak silap saya sama ada hari Sabtu atau Ahad , Astro Oasis ada menyiarkan satu rancangan berkaitan ibadat qurban dan aqiqah di luar negara seperti di Kemboja dan lain-lainnya. Maaf tak pasti pula siaran tu...
Continue reading

Mencari Bahagia

Dimulakan dengan Bismillah … Mencari Bahagia .. Semua orang impikan kebahagiaan. Bermacam cara dilakukan untuk mencari bahagia. Sampai kadang-kadang  terlajak laris masuk ke rumah orang untuk mencari bahagia. Terlupa batas dan status kita sebagai suami, isteri, ayah atau ibu sesorang. Terlupa kita seketika, yang bahagia itu sebenarnya dekat,hampir...
Continue reading

RAMADHAN DATANG LAGI !

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Ramadhan datang lagi ! Pejam celik pejam celik, sedar tak sedar cepat benar masa berlalu. Terasa baru saja menyusuri Ramadhan yang lalu, kini Ramadhan datang lagi ! Alhamdulillah. Syukur amat justeru masih diberikan kesempatan untuk menikmati lagi keindahan dan keberkatan Ramadhan 1435 Hijrah
Continue reading

10 WAKTU MUSTAJAB UNTUK BERDOA

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi  Mengasihani, 3 bulan mengharungi 2014, pelbagai cerita suka duka telah pun ditempuhi. Pemergian ibu saudara yang boleh dikatakan agak akrab dengan saya akibat masalah paru-paru, runtuhnya sebuah mahligai seorang kenalan yang entah apa punca sebenarnya serta masalah kesihatan yang berulang kembali...
Continue reading

MENGAPA RAMAI ORANG TAK SUKA HUJAN

Ramai orang tak suka hujan. Padahal hujan tu adalah rahmat. Hujan tu juga adalah rezeki. Asal hujan aje mengeluh,asal hujan aje merungut. Mengapa ramai orang tak suka hujan ? Ye, agaknya tentu ada banyak sebab juga mengapa ramai orang tak suka hujan.
Continue reading

SAMBUTAN HARI RAYA MENGIKUT SYARIAT ISLAM

Salam Ramadhan Hanya tinggal lebih kurang 4 hari sahaja lagi  umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Jika ada yang berhajat untuk balik ke kampung halaman, rancanglah perjalanan dengan teliti agar perjalanan tersebut berjalan dalam keadaan lancar dan selamat. 2,3 hari ni banyak berita kemalangan
Continue reading

MENGAPA REZEKI TIDAK DATANG MENJENGAH

Salam sejahtera untuk semua, Niat untuk menulis tentang cerita rezeki ni sebenarnya sudah lama bermain-main dalam fikiran. Ia bermula apabila saya sering menemui carian kata kunci ‘amalan murah rezeki’, ‘doa murah rezeki’ dan pelbagai keyword berkaitan  rezeki melalui akaun Nuffnang  blog ini. Mungkin carian -carian ini dibawa ke blog...
Continue reading

HIKMAH DIMARAHI

” Balik aje ke rumah dia mula menyinga. Ada-ada saja yang tak kena. Itu belum lagi cerita sejurus bangun pagi. Masam mencuka.. Bicara pembuka tirai pagi,usah cerita lah. Sepatah pun jangan harap dapat didengar. Apabila ditanya hendak minum ke tidak, hanya dengusan
Continue reading

TANDA-TANDA KEMATIAN

Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang Lagi Maha Mengasihani Entri petang Rabu yang saya cuba agar ‘ direct to the point ‘, mengurangkan sikap talkative yang ada masanya menyerang tanpa signal…. hahaha 😀 Asyik sibuk membuat post tentang etika pilihan raya, calon bebas pilihan raya dan segala apa...
Continue reading

PERINCIAN SURAH AN-NUR

Assalamualaikum wbt. Moga kalian semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Pertama sekali, maafkan saya jika terdapat kesalahan atau kekurangan dalam entri kali ini. Sesungguhnya kelemahan itu datang dari saya sendiri. Susulan kepada entri lepas yang bertajuk ” Surah An-Nur Untuk Didik Anak Gadis “ , saya coretkan pula  akan sedikit perincian...
Continue reading

Pinglers

Blogged.my Kongsi Macam2 Cerita