Tudung kanak-kanak
CARA SEMAK BOUNCE RATE – Kongsi Macam2 Cerita

CARA SEMAK BOUNCE RATE

Cara Semak Bounce Rate Blog

Rentetan dari komen si sweet Aju dapatlah idea untuk tulis tajuk ini.

print screen komen aju

Cara semak bounce rate blog tu sebenarnya senang sahaja. Dah bersepah, blogger terdahulu buat entri tentang bounce rate ni. Tapi mungkin ada lagi segelintir yang masih belum tahu caranya.

Sebelum semak, fahami dulu apakah yang dimaksudkan dengan ‘bounce rate’

One vital component to SEO is a Web site’s bounce rate, defined as the percentage of site visitors who only make it to one of your Web site’s pages before navigating away. From a sales standpoint, decreasing the bounce rate is obviously vital. The longer you can keep a person on your site and the more landing pages they visit, the greater chance they’ll become a customer… @KeyWordClicker.Com

Bounce Rate bermaksud, kadar mereka yang meninggalkan laman web atau blog kita selepas mereka datang melihat dan membaca kandungan kita TANPA klik pada mana-mana bahagian atau artikel lain. Laman web dan blog yang baik adalah yang mempunyai Bounce Rate yang rendah. Ini bermaksud, apabila kita menerima pelawat, pelawat tersebut tidak terus meninggalkan laman web atau blog kita.. @ BinaBlogDotComSendiri

Ok, masanya untuk check atau semak bounce rate blog anda.

  1. Login ke akaun anda di alexa.com
  2. Jika malas login, pergi ke goggle search dan buat carian nama domain anda.com ( net,org dan sebagainya) alexa rank. Contoh >> apacerita.com alexa rank
  3. Jika dah login atau dah jumpa , scroll terus ke bawah hingga jumpa paparan begini.

bounce rate apc

Ha’aah gitu le lebih kurang adanya. Senang aje kan … πŸ™‚

p/s : Betulkan saya jika ada maklumat yang salah.

Salam ukhwah buat semua. Terima kasih kerana sudi membaca entri kali ini. So, ada komen tak ? Jika ada, jangan segan2 untuk tinggalkan melalui ruangan komen di bawah. Kalian juga boleh gunakan borang ‘Hubungi’ untuk sebarang pertanyaan , cadangan mahupun pengiklanan ( bagi yang berminat kalau-kalau ada πŸ˜€ ). Jika sudi, follow saya sekali ye πŸ˜€ …. Terima kasih dan jemput datang lagi!

Facebook Twitter 

About the Author

SisHaza
Salam ukhwah buat semua. Terima kasih kerana sudi membaca entri kali ini. So, ada komen tak ? Jika ada, jangan segan2 untuk tinggalkan melalui ruangan komen di bawah. Kalian juga boleh gunakan borang 'Hubungi' untuk sebarang pertanyaan , cadangan mahupun pengiklanan ( bagi yang berminat kalau-kalau ada :-D ). Jika sudi, follow saya sekali ye :D .... Terima kasih dan jemput datang lagi!

16 Comments on "CARA SEMAK BOUNCE RATE"

  1. Pengunjung kena baca dua atau tiga posting kita lah maknanya. Setakat baca senopsis dan tak tekan ‘read more…’, dikira gagal lah…betul tak?

  2. payah untuk menurunkan bounce rate ni
    memang perlu kerja keras

  3. owh tq kak, siap ada entry utk persoalan di hati ;). Ok fahamlah saya skrg, la ni jugak terus nak check bounce rate utk blog saya πŸ˜‰

  4. Berapa peratus bounce rate yang dianggap boleh diterima ye?

    • Sekadar apa yg saya tau…jika 50 ke atas bahaya & perlu pantau semula content dan sebagainya. Dlm lingkungan 40-45, ramai pada tahap ni. Jika 40 ke bawah, satu petanda yg cukup baik. 20 dan ke bawah,sukar mencapai ke tahap ini, tapi bukannya x ada blogger kita yg sudah di tahap tu…hihi, hrp jwpn ni dpt membantu ( cehh, mcm pakar sangaaatt la pula πŸ˜€ )

  5. Tak kisah dah segala statistik ni. Hehe.Tulis je selagi mampu.

  6. Ingat tak nak fikir dah pasal BR ni, tp bila tgk nombor gemuk2, sakit mata plak…hohoho

  7. Alright lepas ni nak kena study pasal bounce rate. Bila dah baca apa yang dikongsi kita kena buat research pula. Barulah bertambah ilmu tu. Lepas tu kita kongsi dengan orang lain. Takde masalah share dekat blog entri berkenaan topik yg sama cuma jgn copy and paste. Terima kasih share pasal bounce rate ni saudari. Memberi sedikit sebanyak panduan kepada saya dan kawan kawan yg lain juga.

  8. dah tak telarat nak menjaganya dapat menulis dengan umpan dah kira cukup baik hehe

  9. jarang pula nak ambik tahu!

    Jangan lupa baca entri sensasi dalam Rahsia Kama Dan Sutra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Follow Me