CARA SEMAK BOUNCE RATE

By | August 26, 2013

Cara Semak Bounce Rate Blog

Rentetan dari komen si sweet Aju dapatlah idea untuk tulis tajuk ini.

print screen komen aju

Cara semak bounce rate blog tu sebenarnya senang sahaja. Dah bersepah, blogger terdahulu buat entri tentang bounce rate ni. Tapi mungkin ada lagi segelintir yang masih belum tahu caranya.

Sebelum semak, fahami dulu apakah yang dimaksudkan dengan ‘bounce rate’

One vital component to SEO is a Web site’s bounce rate, defined as the percentage of site visitors who only make it to one of your Web site’s pages before navigating away. From a sales standpoint, decreasing the bounce rate is obviously vital. The longer you can keep a person on your site and the more landing pages they visit, the greater chance they’ll become a customer… @KeyWordClicker.Com

Bounce Rate bermaksud, kadar mereka yang meninggalkan laman web atau blog kita selepas mereka datang melihat dan membaca kandungan kita TANPA klik pada mana-mana bahagian atau artikel lain. Laman web dan blog yang baik adalah yang mempunyai Bounce Rate yang rendah. Ini bermaksud, apabila kita menerima pelawat, pelawat tersebut tidak terus meninggalkan laman web atau blog kita.. @ BinaBlogDotComSendiri

Ok, masanya untuk check atau semak bounce rate blog anda.

  1. Login ke akaun anda di alexa.com
  2. Jika malas login, pergi ke goggle search dan buat carian nama domain anda.com ( net,org dan sebagainya) alexa rank. Contoh >> apacerita.com alexa rank
  3. Jika dah login atau dah jumpa , scroll terus ke bawah hingga jumpa paparan begini.

bounce rate apc

Ha’aah gitu le lebih kurang adanya. Senang aje kan … πŸ™‚

p/s : Betulkan saya jika ada maklumat yang salah.

Salam ukhwah buat semua. Terima kasih kerana sudi membaca entri kali ini. So, ada komen tak ? Jika ada, jangan segan2 untuk tinggalkan melalui ruangan komen di bawah. Kalian juga boleh gunakan borang ‘Hubungi’ untuk sebarang pertanyaan , cadangan mahupun pengiklanan ( bagi yang berminat kalau-kalau ada πŸ˜€ ). Jika sudi, follow saya sekali ye πŸ˜€ …. Terima kasih dan jemput datang lagi!

Facebook Twitter 

16 thoughts on “CARA SEMAK BOUNCE RATE

  1. Mohd Shubhi

    Pengunjung kena baca dua atau tiga posting kita lah maknanya. Setakat baca senopsis dan tak tekan ‘read more…’, dikira gagal lah…betul tak?

    Reply
    1. SisHaza Post author

      Memang pun Mr Teh, bukan setakat kerap update tapi kualiti content pun kena tengok… bila2 masa boleh naik dan turun

      Reply
  2. ajumohit

    owh tq kak, siap ada entry utk persoalan di hati ;). Ok fahamlah saya skrg, la ni jugak terus nak check bounce rate utk blog saya πŸ˜‰

    Reply
    1. SisHaza Post author

      Sekadar apa yg saya tau…jika 50 ke atas bahaya & perlu pantau semula content dan sebagainya. Dlm lingkungan 40-45, ramai pada tahap ni. Jika 40 ke bawah, satu petanda yg cukup baik. 20 dan ke bawah,sukar mencapai ke tahap ini, tapi bukannya x ada blogger kita yg sudah di tahap tu…hihi, hrp jwpn ni dpt membantu ( cehh, mcm pakar sangaaatt la pula πŸ˜€ )

      Reply
  3. Fyzal

    Alright lepas ni nak kena study pasal bounce rate. Bila dah baca apa yang dikongsi kita kena buat research pula. Barulah bertambah ilmu tu. Lepas tu kita kongsi dengan orang lain. Takde masalah share dekat blog entri berkenaan topik yg sama cuma jgn copy and paste. Terima kasih share pasal bounce rate ni saudari. Memberi sedikit sebanyak panduan kepada saya dan kawan kawan yg lain juga.

    Reply
    1. SisHaza Post author

      itulah dia, tak terkejar. So, dari dok pening2kan kepala baiklah fikir camana nak tulis dengan konsisten πŸ™‚

      Reply
    1. SisHaza Post author

      Apabila kaum keluarga @kita sendiri tak sihat , insyaallah kita akan mula ambil tahu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me