Monthly Archives: August 2015

Mencari Ikhtiar Hidup

Mencari ikhtiar hidup pada zaman ini memang mencabar. Ketidak stabilan ekonomi negara pada masa ini, pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST ) dan kejatuhan nilai ringgit dikatakan mula memberi kesan kepada rakyat. Ekoran daripada 3 perkara tersebut, diberitakan seramai 255 staf Kilang NAZA yang terletak di Gurun, telah diberhentikan kerja selepas jualan kenderaan kilang tersebut… Read More »

Syarat-syarat Umum Menjadi Penterjemah Bebas

2 hari lepas saya ada menulis entri berkaitan peluang bekerja sebagai penterjemah. So hari ini , jom kita sama-sama tengok apa syarat-syarat umum  menjadi  penterjemah ( translator ) pula. Sebelum tu, suka saya nak ingatkan bahawa penterjemah ni ada 2 kategori iaitu penterjemah tetap dan penterjemah bebas. Yang nak kita fokuskan di sini adalah berkaitan… Read More »

Peluang Kerjaya Sebagai Penterjemah Bebas

Peluang Kerjaya Sebagai Penterjemah Bebas Salam sejahtera untuk semua Pernah tak anda membeli atau membaca buku serta karya terjemahan semasa anda berkunjung ke kedai buku ? Saya sendiri pernah membeli beberapa buah buku motivasi yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu seperti “ Eat That Frog “ karya Brian Tracy  dan “ Chicken Soup For The… Read More »

Dataran Juang Tentera Darat

Dataran Juang Tentera Darat : Sekitar sejarah pembinaannya. Bersempena dengan ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke -58 # SehatiSejiwa pada tahun ini, sekolah saya macam tahun-tahun yang lepas juga telah mengadakan majlis pelancaran Bulan Kemerdekaan pada hari Isnin lepas ( 17 Ogos 2015 ). Pelancaran Bulan Kemerdekaan ni memang menjadi acara tahunan kebanyakan sekolah di… Read More »

CPUV Bulan Ogos Daripada Nuffnang

CPUV Bulan Ogos daripada Nuffnang masih lagi mahu melekat kat blog kerdil ni … Alhamdulillah. Minggu-minggu sibuk sehingga menjelangnya UPSR 2015. Selepas itu harap-harap dapatlah menyambung semula kerja-kerja yang berlambak terbengkalai di PSS sekolah. Beginilah keadaannya apabila GPM juga menjadi guru mata pelajaran teras Tahun 6. Malam ini baru berpeluang untuk membalas komen-komen di blog

Soal Rezeki Adalah Hak Allah

Soal rezeki adalah hak Allah. Sebaik-baik perancangan manusia, hebat lagi perancangan Allah SWT. Begitulah juga soal rezeki. Andai sudah tertulis bukan untuk kita, usaha lah sehabis daya sekali pun tetap tak akan memihak kepada kita. Kisah rezeki tak lekat ni berlaku pada saya lebih kurang seminggu lepas. Seperti yang saya pernah kongsikan dalam entri lepas,… Read More »

Resepi Lontong Raya

Sharing resepi lontong raya untuk kali ini .. Mood Hari Raya Aidil Fitri masih terasa walau pun hari ni dah masuk hari ke-18 Syawal bertandang. Kat tempat kerja, masih lagi rancak dapat jemputan jamuan raya dan rumah terbuka . Jamuan raya kelas pra sekolah, jamuan raya kelas pendidikan khas, jamuan raya tajaan mak cik kantin… Read More »