Monthly Archives: September 2013

TIPS CEGAH KETAGIHAN GULA

Teringat satu cadangan yang pernah dikeluarkan oleh seorang Menteri berkaitan naikkan harga gula demi mengurangkan subsidi gula  dan secara tak langsung membendung penyakit kencing manis @ diabetes yang kian menular dalam kalangan rakyat Malaysia. Tak tahu nak diklasifikasikan dalam kategori apa saranan  orang besar ini

ADAB MENULIS KOMEN DI BLOG

Adab menulis komen di blog ketika aktiviti blogwalking (kebanyakannya oleh blogger dan jarang sekali oleh pembaca ) ini sebenarnya sudah acapkali ditulis oleh blogger-blogger lain termasuk blogger ini yang kerap menulis panduan-panduan berguna  buat seorang blogger. Kemungkinan apa yang bakal saya coretkan di sini juga isinya sama seperti tips menulis komen

BELAJAR UNTUK MENGAJAR

Kata orang belajar dan terus belajar, seperti juga yang disabdakan oleh Nabi supaya belajarlah hingga ke negeri China . Ungkapan yang membawa maksud betapa belajar adalah proses berterusan dari mula kita lahir sehinggalah menuju liang lahad. Tetapi sehingga hari ini 22 September 2013, saya masih di sini. Belum sampai ke negara China 😛 sebaliknya masih lagi… Read More »

PUNCA DAN MASALAH BAYI PRA MATANG

3 entri berkaitan penjagaan kesihatan ibu hamil sudah disiarkan. Tak seimbang pula jika tiada info tentang bayi kan.. Ada ibu hamil, tentu lah ada bayi .. Heheh alasan konkrit untuk tulis entri berkaitan punca dan masalah bayi pra matang 😛 Entri akan cuba diringkaskan seringkas mungkin. Sebenarnya Cik Kiah sibuk berkursus seminggu ni, tapi pada masa… Read More »

TIPS KESELAMATAN PERJALANAN JAUH BAGI WANITA HAMIL

Salam hormat Masih lagi entry berkaitan kehamilan. Terkadang ada masa-masanya sudah menjadi tabiat tak rasmi saya menulis beberapa entri berfokus kepada sesuatu topik. Tujuannya sekadar memberi kesinambungan bagi setiap entri terdahulu. Biar ada kepuasan dalam menulis dan kepada mereka yang singgah mencari rujukan, biar persinggahan mereka tidaklah menjadi sia-sia

APAKAH PRA-EKLAMPSIA

Selamat Hari Malaysia buat semua warga Malaysia. Jom sama-sama kita pertahankan kedaulatan tanah air tercinta…semaaaangat gituuu 😛 Rentetan dari cerita Sweet September, kelahiran Si Adik juga ada ceritanya sendiri. Kerana keadaan pergerakannya semasa dalam kandungan tidak aktif dan kandungan sudah terlebih hari ( cerita +- 10 tahun dahulu tak sama macam sekarang. Jika sekarang,tentu dah… Read More »

PANDUAN BEKERJA SECARA SAMBILAN

Salam. Masih lagi memperkatakan tentang isu kerja sambilan. Salah seorang saudara  saya bekerja tetap di bahagian pentadbiran salah sebuah  institusi pengajian tinggi awam tempatan. Pada malamnya pula beliau membuka gerai char kuey teow yang 100% diuruskannya sendiri. Saya pun hairan, waktu bila agaknya si saudara saya ni berehat 😉 Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan Ok,… Read More »

KHASIAT DAUN KESUM UNTUK WANITA

Hajat di hati nak masak singgang ikan untuk hidangan cuti hujung minggu . Kalau nak masak singgang tentu lah perlukan daun kesum, baru laa ump ye dak. Sekali check dalam peti, daun kesum yang dibeli sudah bertukar menjadi daun kusam huhuhu. Terpaksa la dulu kiv selera nak makan singgang 🙁 Malas pula nak keluar mencari… Read More »