Monthly Archives: February 2013

BUDAYA MEMBACA : Rumah Adalah Tempat Bermula

Salam sejahtera, Mood update blog sejak dua menjak ni macam yoyo, turun naik turun naik. Apabila dah mula jadi begini, memang makan masa juga untuk maintain semula. Dalam tempoh 2 minggu kebelakangan ni, tiba-tiba aje jadi sibuk entah apa-apa..Pagi memang dah tetap kena pergi sekolah, petang begitu juga. Hujung minggu pun ke sekolah. Tentu saja rutin… Read More »

7 HALANGAN MEMBINA PERIBADI POSITIF ANAK-ANAK

Anak adalah penyeri kehidupan berkeluarga. Saat lahirnya seorang anak, maka bermulalah tugas kita sebagai ibu bapa untuk mencorak peribadi  mereka. Dalam hal mendidik anak-anak, ramai di antara kita terlupa bahawa didikan yang berkesan adalah sewajarnya  mengikut zaman kelahiran anak-anak itu sendiri. Mengguna pakai cara didikan yang pernah kita sendiri terima daripada ayah dan ibu dahulu, sesetengahnya… Read More »

KENALI 9 JENIS ANAK SYAITAN

Adakah begini rupa Daasim..? * Sekadar gambar hiasan Semalam semasa mengemas rumah, saya mengumpul kertas-kertas serta buku lama yang sudah tak digunakan lagi. Niatnya nak bakar saja sebab dah lama dok bertepek kat rak bacaan sampai dah tak muat nak letak buku-buku baru. Sambil-sambil tu sempat juga membelek-belek kandungannya. Manalah tahu, mungkin ada catatan yang berguna untuk… Read More »

UNTUNG PANDAI MEMASAK

Sabtu lepas selesai saja slot saya di sekolah ( hari Sabtu, orang dah start bercuti sempena CNY, kami masih lagi ada program yang harus disempurnakan …) sempena Kem Kecemerlangan UPSR Fasa 1 2013, cepat-cepat saya ‘memecut’ menemui Aisyah. Aisyah si guru pra sekolah yang baru, berjanji untuk menghantar kek yang saya tempah pada pagi sama. Oleh… Read More »

‘ NAT ‘ POKOK GETAH

Selamat Tahun Baru Cina kepada semua penganut agama Buddha. Perayaan Tahun Baru Cina ni juga dikongsi oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Ramai yang mengambil peluang bercuti dan bawa anak isteri makan angin. Di jalan raya, laluan sekali ganda lebih sesak daripada biasa. Sekolah saya juga turut bercuti. Terdapat beberapa orang murid berketurunan Siam turut menyambut perayaan… Read More »

DANA SPP1M BANTU PELAJAR DILANCARKAN

Skim Prihatin Pendidikan 1Malaysia telah dilancarkan pada 6 Feb 2013 oleh PM kita di Universiti Malaya ( UM ) Kuala Lumpur. Berikut adalah sedikit info lanjut  berkaitan skim ini. Khusus untuk pelajar jurusan perubatan peringkat ijazah sarjana muda & sarjana serta  bidang-bidang kritikal yang lain dari institusi pengajian tempatan & luar negara Dana permulaan sebanyak RM 1… Read More »

SIAPAKAH 7 GOLONGAN MANUSIA YANG DILINDUNGI PADA HARI KIAMAT KELAK ?

” Dunia ini hanya pinjam-pinjaman,akhirat jua tempat kekal abadi…” Demikian kata bidalan yang sering kita dengar . Ungkapan ini merujuk kepada kehidupan sementara di dunia. Sampai satu masa semua orang akan menemui kematian. Kemudiannya umat manusia akan dihidupkan @ dibangkitkan semula demi penghitungan terhadap amalan-amalan yang dilakukan semasa bernafas di muka bumi. Dalam agama Islam, telah… Read More »

TERKENANG DULU2: MUSIM ANGIN TIMUR DAN PADI RANGGI

Sebenarnya lama dah nak buat entri pasal ni, cuma asyik tertangguh je… Sudah lebih dari sebulan, Kota Gapura ni dilanda musim angin timur. Angin timur, maksudnya musim tiupan angin yang cukup kuat. Cukup kuat sehinggakan pada Subuh hari, bunyi kereta api bergerak di landasannya dapat didengari hingga ke rumah seolah-olah laluannya ada di laman sedang hakikatnya… Read More »

HUKUM WANITA BEKERJA MENURUT ISLAM

Dunia hari ini menyaksikan ramai wanita tidak lagi terperap di rumah menyandang jawatan suri rumah sepenuh masa. Ramai yang sudah keluar bekerja malah bukan sedikit yang mendominasi jawatan2 tinggi di syarikat2 korporat, di institusi2 terkenal  melebihi kaum Adam. Mungkin ini terjadi kerana peningkatan taraf pendidikan yang sangat ketara berbeza berbanding 10

PETUA MEMPERCEPATKAN PENYEMBUHAN LUKA BERSALIN

Salam pagi Ahad Entri hari ni lari sedikit dari kebiasaan. Sebagai blogger  wanita ( betul ke saya ni blogger…. ? Haha rasa cam tak layak jer menyandang gelaran tu ^ __ ^ ) saya nak kongsi beberapa petua yang diguna pakai oleh ramai kaum ibu dulu-dulu untuk mempercepatkan penyembuhan luka bersalin. Pro kontra berpantang cara lama & saranan… Read More »